c S
V Volkswagnu višje plače in vplačila v pokojninski sistem 21.02.2018 13:29 Hannover, 21. februarja (STA) - Nemški avtomobilski koncern Volkswagen in sindikat IG Metall sta v noči na danes v četrti pogajalski rundi dosegla dogovor o novi kolektivni pogodbi za 120.000 zaposlenih. Pogodba vključuje občutno zvišanje plač, občutno višja bodo tudi vplačila v pokojninski sistem, poroča nemška tiskovna agencija AFP.

Nova kolektivna pogodba bo delavcem od maja prinesla za 4,3 odstotka višje plače. Za mesece od februarja do aprila bodo medtem prejeli enkratno izplačilo 100 evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od avgusta 2019 bodo delavci enkrat letno prejeli še izplačilo v višini 27,5 odstotka mesečne plače. Zaposleni z otroci, starimi do 10 let, ali s svojci, ki potrebujejo posebno nego, bodo lahko namesto tega izbrali šest prostih dni.

Občutno višja bodo tudi vplačila v pokojninsko shemo podjetja. Namesto 27 evrov bo od julija 2019 prispevek dvignjen na 90 evrov, od januarja 2020 pa na 98 evrov.

"Zadovoljni smo, da smo dosegli širok dogovor," je po nočnih pogajanjih novinarjem povedal regionalni vodja IG Metalla Thorsten Gröger. "To je res dober rezultat za naše zaposlene," pa je dejal glavni pogajalec Volkswagna Martin Rosik.

Volkswagnova kolektivna pogodba je največja tovrstna v Nemčiji. Velja za šest tovarn v zahodni Nemčiji - v mestih Emden, Hannover, Wolfsburg, Salzgitter, Braunschweig ter Kassel - ter v finančni hčerinski družbi koncerna.

Delavci v nemški avtomobilski industriji so si sicer višje plače izborili tudi s serijo stavk v začetku februarja. Volkswagen beleži nadaljnjo rast prodaje, medtem ko se bori s posledicami afer dieselgate in neetičnih testiranj na opicah in ljudeh.