c S
Glencore lani s štirikrat večjim dobičkom 21.02.2018 13:27 Zürich, 21. februarja (STA) - Rudarski velikan Glencore je lani ustvaril 5,7 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je štirikrat več kot leta 2016. Po zahtevnem obdobju, ki so ga zaznamovali padci na trgih surovin in visoka zadolženost, je koncern stabiliziral poslovanje. "V prihodnost gledamo samozavestno," je dejal glavni izvršni direktor Ivan Glasenberg.

Glencore je občutno zvišal tudi dividendno, in sicer po lanski, ki je znašala sedem dolarskih centov na delnico, na 20 centov na delnico.

Koncern je do leta 2015 nakopičil skoraj 30 milijard dolarjev dolga, na trgih pa so medtem cene surovin močno upadle. Takrat je zagnal oster varčevalni program in prestrukturiranje. Zmanjšal je dividende, zaprl številne obrate in prodal del premoženja. Lani se je njegov dolg znižal na 10,6 milijarde dolarjev.

Na londonski borzi za izmenjavo kovin so se cene bakra lani zvišale za 31 odstotkov, cene cinka za 30 odstotkov in niklja za 20 odstotkov.