c S
Cene industrijskih proizvodov januarja navzgor 21.02.2018 11:21 Ljubljana, 21. februarja (STA) - Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih so se januarja glede na lanski december zvišale za 0,6 odstotka, glede na januar lani pa za 2,2 odstotka. Cene izvoznih proizvodov so se na mesečni ravni zvišale za 0,8 odstotka, cene proizvodov za prodajo na domačem trgu pa za 0,3 odstotka, navaja državni statistični urad.

Na mesečni ravni so se cene industrijskih proizvodov januarja zvišale za 0,6 odstotka, kar je največje zvišanje po lanskem januarju.

Cene industrijskih proizvodov, prodanih na trge držav zunaj območja z evrom, so se na mesečni ravni zvišale za 1,3 odstotka, cene proizvodov, prodanih na trge držav v območju evra, pa za 0,6 odstotka.

Januarja so se glede na december cene zvišale v vseh skupinah dejavnosti po namenu porabe industrijskih proizvodov. Cene energentov so se zvišale za 0,8 odstotka, cene proizvodov za široko porabo za 0,7 odstotka, cene surovin za 0,6 odstotka, cene proizvodov za investicije pa za 0,3 odstotka.

Cene proizvodov so se januarja glede na predhodni mesec izraziteje zvišale v proizvodnji koksa in naftnih derivatov ter v proizvodnji farmacevtskih surovin in preparatov (v obeh primerih za tri odstotke). Izraziteje so se zvišale tudi v proizvodnji kovin, in sicer za 1,1 odstotka.

Izraziteje so se znižale cene v proizvodnji papirja in izdelkov iz papirja (za 1,4 odstotka).

Rast cen na letni ravni se je nadaljevala tudi januarja; cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih so se zvišale za 2,2 odstotka. Zvišale so se tako cene proizvodov za prodajo na tujih trgih (za 2,7 odstotka) kot tudi cene proizvodov za prodajo na domačem trgu (za 1,8 odstotka).

Cene proizvodov, prodanih na trge držav zunaj območja z evrom, so se v enem letu zvišale za 3,6 odstotka, cene proizvodov, prodanih na trge držav območju z evrom, pa za 2,3 odstotka.

V prvem letošnjem mesecu so se glede na enak mesec lani najbolj zvišale cene v proizvodnji koksa in naftnih derivatov (za 12,3 odstotka) ter v proizvodnji kovin (za 8,3 odstotka), opazneje znižale pa cene v zbiranju, prečiščevanju in distribuciji vode (za 5,9 odstotka).