c S
Mol lani za 18 odstotkov povečal čisti dobiček 21.02.2018 11:21 Ljubljana, 21. februarja (STA) - Madžarski energetski velikan Mol je lani izboljšal poslovanje. Čisti dobiček skupine Mol je dosegel 1,11 milijarde dolarjev, kar je 18 odstotkov več kot v letu prej. Čisti dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) je znašal 2,45 milijarde dolarjev, k rezultatu pa so prispevali vsi poslovni segmenti, so zadovoljni v skupini.

Dejavnost raziskav in proizvodnje (upstream) je ustvarila 854 milijonov dolarjev EBITDA, kar je 26 odstotkov več kot v letu 2016, predvsem zaradi višjih cen nafte ter plina. Dnevna proizvodnja je v povprečju znašala 107.400 159-litrskih sodov ekvivalenta nafte, kar je malo pod letnim planom zaradi nižjega prispevka proizvodnje v Veliki Britaniji, so v imenu Mola sporočili iz agencije Novelus.

Dejavnost rafinerij in trženja (downstream) je ostala dejavnost, ki prispeva največ k rezultatom skupine Mol - skoraj polovico čistega EBITDA z 1,18 milijarde dolarjev. Segment je povečal svoj prispevek za dva odstotka, zahvaljujoč predvsem internim programom učinkovitosti in še vedno ugodnemu zunanjemu okolju.

Maloprodaja je medtem nadaljevala dvomestno rast, ki jo med drugim podpira večja poraba goriva (za štiri odstotke v regiji osrednje in vzhodne Evrope). Segment je ustvaril 358 milijonov dolarjev EBITDA, 17 odstotkov več kot v predhodnem letu.

Na plinskem segmentu je medtem dobiček pred davki porasel za 15 odstotkov na 223 milijone dolarjev. Rezultat je bil močno podprt s povečanjem obsega domačega prenosa, ki je kompenziral neugodne tarifne spremembe, so pojasnili.

Skupina Mol zaposluje več kot 25.000 ljudi, aktivna je v več kot 30 državah. Njena proizvodnja trenutno poteka v osmih, raziskovalne dejavnosti pa v 13 državah. Skupina ima v lasti štiri rafinerije in dve petrokemijski enoti. V skupini Mol obratuje skoraj 2000 bencinskih servisov v 10 državah.