c S
Ramljak nepreklicno odstopil z mesta izrednega pooblaščenca hrvaške vlade za Agrokor 21.02.2018 13:20 Zagreb, 21. februarja (STA) - Izredni pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor Ante Ramljak je nepreklicno odstopil s tega položaja, so danes potrdili v največjem hrvaškem poslovnem sistemu. Hrvaški vladi naj bi prepustil, da sporoči vse odločitve o njegovem odstopu z vrha izredne uprave Agrokorja kot tudi nadaljnje korake pri nadaljevanju kriznega upravljana Agrokorja.

Agrokor je danes na svoji spletni strani objavil Ramljakovo izjavo, v kateri je ta pojasnil, da je negotovost, ki je nastala zaradi njegovega dela, škodila procesom, ki jih je sprožil v koncernu. Kot je zapisal, je s sodelavci in zaposlenimi v Agrokorju, "stabiliziral poslovanje, ohranil zaposlenost, preprečil propad dobaviteljev in uresničil predpogoje, da bi upniki sklenili dogovor o poravnavi".

"Nepreklicno odstopam s položaja izrednega pooblaščenca, da ne bom oviral sklenitve dogovora o poravnavi," je zapisal. Upnikom in zaposlenim se je ob tem zahvalil za sodelovanje in jih opisal kot edine pomembne v postopku izredne uprave.

Ramljak je po navedbah hrvaške televizije N1 vladi ponudil odstop v torkovih večernih urah. Pred tem je bil v vladni stavbi sestanek Ramljaka s hrvaško vlado, ki je trajal nekaj ur. Ramljak je vladno stavbo zapustil nekaj po 21. uri in to skozi zadnji izhod.

Po Ramljaku je vladno stavbo skozi vzporedni izhod zapustil tudi hrvaški premier Andrej Plenković, da bi se izognil novinarjem. Podpredsednica vlade Martina Dalić je sestanek zapustila za hrvaškim premierjem in v kratki izjavi dejala: "Vse boste izvedeli jutri".

Ramljak je bil v preteklih tednih deležen očitkov, da je posredoval pri donosnih pogodbah med ameriškim podjetjem AlixPartners, ki je glavni svetovalec izredne uprave v postopku prestrukturiranja, ter družbe Texo Management, v kateri je delal, preden je 10. aprila lani prevzel vodenje izredne uprave koncerna.

Zapleti z odhodom Ramljaka, ki ga je hrvaška vlada za izrednega pooblaščenca imenovala aprila lani, so pripeljali do ustavitve trgovanja z delnicami podjetij iz Agrokorjevega sistema na borzi v Zagrebu. Gre za delnice Jamnice, Leda, PIK Vinkovci, Vupika, Zvezde in Žitnjaka.

Hrvaški mediji danes poročajo, da tamkajšnja vlada intenzivno išče novega izrednega pooblaščenca. Neuradno omenjajo nekdanjega predsednika uprave Podravke Zvonimirja Mršića, ki je sodeloval z Ramljakom v izredni upravi Agrokorja. Mršić je eden bolj izpostavljenih članov opozicijske SDP, ki se je nekoliko oddaljil od politike, da bi se posvečal gospodarstvu.

Z novim izrednim pooblaščencem bodo morali soglašati tudi posojilodajalci, ki so Agrokorju lani odobrili posojilo roll up. Posojilna pogodba namreč določa, da lahko posojilodajalci lahko v primeru Ramljakovega odhoda nemudoma zahtevajo poplačilo celotnega posojila, vrednega 1,06 milijarde evrov.

Ramljakov odstop bo moralo potrditi zagrebško sodišče, ki obravnava gospodarske zadeve, ki bo na predlog vlade prav tako imenovalo novega izrednega pooblaščenca.

Nekateri upniki sicer niso zadovoljni z odhodom Ramljaka, ker ocenjujejo, da bi to lahko ogrozilo postopek dogovora o poravnavi. Zadnjih nekaj dni poteka "vojna" med dobavitelji in finančnimi upniki o tem, kdo bo plačal svetovalca za redni svet upnikov v okvirju pogajanj o pogodbi o poravnavi, piše danes Jutarnji list.