c S
Gospodarska dejavnost v območju evra še naprej s krepko rastjo 21.02.2018 10:56 London, 21. februarja (STA) - Gospodarska dejavnost v območju evra se je februarja nekoliko ohladila, čeprav ostaja krepko v pozitivnem območju. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga za območje evra izračunava britanska analitska hiša Markit, se je glede na januar znižal za 1,3 točke na 57,5 točke. To je najnižja raven v zadnjih treh mesecih.

V predelovalnem sektorju se je vrednost PMI februarja spustila z januarske 61,1 točke na 59,9 točke. V sektorju storitev je kazalec zdrsnil za 1,3 točke na 56,7 točke.

"Gospodarska dejavnost v območju z evrom je februarja nadaljevala močno rast, čeprav se je stopnja ohladila iz najvišje v skoraj 12 letih, zabeležene v januarju," navaja Markit. Vrednost PMI nad 50 točk namreč pomeni krepitev, vrednost pod 50 točk pa krčenje gospodarske dejavnosti.

Glavni ekonomist Markita Chris Williamson je februarski dosežek območja z evrom označil za "impresivnega", regija je s tem na poti k najboljšemu četrtletju v skoraj 12 letih. Trenutna krepitev gospodarske aktivnosti kaže na 0,9-odstotno četrtletno gospodarsko rast, je dodal.