c S
Evropske vlagatelje razočarali podatki o gospodarski dejavnosti 21.02.2018 10:20 Frankfurt/Pariz/London, 21. februarja (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah se je začel v pesimističnem vzdušju. Vlagatelji so razočarani po objavi podatkov o gospodarski dejavnosti v največjih gospodarstvih območja z evrom, Nemčiji in Franciji. V prvem je indeks na trimesečnem, v drugem pa na štirimesečnem dnu.

V Franciji se je indeks nabavnih menedžerjev, ki ga izračunava britanska raziskovalna družba Markit, februarja znižal na 57,8 točke, kar je najnižja vrednost v zadnjih štirih mesecih. V Nemčiji je indeks upadel na najnižjo vrednost v zadnjih treh mesecih, pri 57,4 točke.

Številka je v obeh primerih pod pričakovanji vlagateljev, čeprav pri Markitu spominjajo, da razpoloženje v obeh gospodarstvih ostaja na zgodovinsko visoki ravni in precej nad 50 točkami, ki predstavljajo mejo med krepitvijo in krčenjem dejavnosti.

Danes bo sicer ameriška centralna banka objavila zapiske zadnjega zasedanja odbora za odprti trg, ki določa monetarno politiko. Vlagatelji bodo v njih iskali namige o prihodnjem tempu dvigovanja obrestnih mer v ZDA. Medtem ko je sprva veljalo, da gre do konca letošnjega leta pričakovati tri dvige, se sedaj špekulira o štirih.

Do 9.30 je indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 upadel za 0,31 odstotka, FTSE 100 je v Londonu izgubil 0,17 odstotka. V Frankfurtu je DAX upadel za 0,23 odstotka in v Parizu CAC 40 za 0,25 odstotka.

Tečaj evra se je nekoliko znižal. Na borzi v Frankfurtu je bilo treba nekaj pred 10. uro za en evro odšteti 1,2318 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta pocenila za 0,16 odstotka. ECB je referenčni tečaj evra v torek postavila pri 1,2340 dolarja.

V Aziji je bil dan pozitiven. Tokijska borza je končala z 0,21-odstotno rastjo, sydneyjska je pridobila 0,03 odstotka, seulska pa 0,60 odstotka. V Hongkongu so se vlagatelji razveselili 1,81-odstotnega poskoka osrednjega indeksa, šanghajska borza pa je zaradi praznovanja lunarnega novega leta še vedno zaprta.