c S
Hrvaška Ina lani s petino višjimi prihodki 21.02.2018 07:37 Zagreb, 20. februarja (STA) - Hrvaška energetska skupina Ina je lani ustvarila 18,5 milijarde kun (2,5 milijarde evrov) prihodkov, kar je 20 odstotkov več kot leta 2016. Čistega dobička je bilo medtem za 1,22 milijarde kun (165 milijonov evrov), potem ko se je v letu 2016 ustavil pri 101 milijonu kun. K boljšemu poslovanju so predvsem pripomogle višje cene nafte.

Dobička pred obrestmi, davki, odpisi in amortizacijo (EBITDA) je bilo lani za 3,2 milijarde kun (432 milijonov evrov), kar je 52 odstotkov več kot v predhodnem letu, so prek spletne strani zagrebške borze sporočili iz Ine.

Pozitiven rezultat so lani uresničili predvsem s pomočjo višjih cen nafte na svetovnem trgu in ukrepi operativnega prilagajanja. Cene nafte so bile namreč lani povprečno za 24 odstotkov višje kot v letu 2016.

Inina proizvodnja ogljikovodikov se je lani skrčila za pet odstotkov, predvsem zaradi naravnega znižanja proizvodnje na morskih platformah, medtem ko se je proizvodnja domače surove nafte in plina na kopnem rahlo zvišala, in sicer za dva oz. tri odstotke. Veleprodajo derivatov so okrepili za 12 odstotkov, trgovino na drobno za štiri odstotke, prodajo plina pa za osem odstotkov.

Predsednik uprave Ine Zoltan Aldott je v sporočilu ocenil, da je skupina lani dosegla enega svojih najboljših letnih poslovnih rezultatov v novejši zgodovini. Po njegovih pojasnilih so bili uspešni pri obeh temeljnih stebrih poslovanja, kot sta rast ter operativna izvrstnost in vrhunska učinkovitost.

Aldott je prav tako poudaril, da bodo letos obdržali lansko raven strateških vlaganj pri 1,4 milijarde kun (189 milijonov evrov), s tem da bodo povečali vlaganja na Hrvaškem. Med drugim načrtujejo za 400 milijonov kun (54 milijonov evrov) investicij v rafinerijo nafte na Reki.

Poslovanje Ine je bilo sicer lani obremenjeno z negativnimi učinki naftne rafinerije v Sisku, ki je lansko leto sklenila z 207 milijoni kun (28 milijonov evrov) izgube.