c S
Pri pogajanjih o normativih v zdravstveni negi optimistični na obeh straneh 21.02.2018 07:36 Ljubljana, 20. februarja (STA) - Na ministrstvu za zdravje podpirajo zahteve sindikatov za pripravo kadrovskih standardov in normativov za delo na področju zdravstvene in babiške nege, so sporočili po današnjem delu pogajanj s sindikati. Tudi sindikalna stran je optimistična in verjame, da bodo to poglavje izpeljali do konca, so povedali za STA.

Na ministrstvu pričakujejo, da bodo v pogajanjih s socialnimi partnerji našli skupne rešitve, oblikovali enoten predlog in dogovorili postopek in organe za sprejem in uveljavitev kadrovskih normativov in standardov. Usklajevanje o pripravah, sprejemu in uveljavitvi kadrovskih normativov in standardov po njihovem pojasnilu temelji na dokumentih, ki so jih pripravile pristojne zbornice oziroma združenja.

Na sindikalni strani ocenjujejo, da bodo v aneks h kolektivni pogodbi lahko zabeležili vsebino svojih stavkovnih zahtev glede uveljavitve standardov in normativov dela, je za STA dejala predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar. Pričakujejo pa tudi, da bodo oblikovali besedilo za bodoči stavkovni sporazum, ki se bo nanašalo na standarde in normative.

V današnjem tretjem krogu pogajanj sta na sindikalni strani poleg omenjenega sindikata sodelovala tudi Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije in Sindikat zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije, ki je vključen v sindikalno konfederacijo Pergam.

Naslednji krog pogajanj bo predvidoma čez teden dni.

Zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu so 13. februarja pripravili dveurno opozorilno stavko, ki se ji je pridružilo med 20.000 in 25.000 zaposlenih. Za stavko so se skupaj odločili v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije, med drugim pa so zahtevali tudi uveljavitev kadrovskih standardov in normativov.