c S
Uspeh na azijskem trgu okrepil dobiček HSBC 21.02.2018 07:34 London, 20. februarja (STA) - Bančni velikan HSBC s sedežem v Londonu je lani vknjižil 7,9 milijarde evrov čistega dobička, kar je skoraj osemkrat toliko kot leto prej. Rezultat pripisujejo zelo uspešnemu poslovanju na azijskem trgu, na katerega so tudi sicer osredotočeni. Leta 2016 so dobiček sicer zmanjšali visoki stroški prestrukturiranja in odpis premoženja.

HSBC je še v prvem četrtletju lani beležila padec dobička, a so bili v družbi kljub temu optimistični, saj so bili prepričani, da rezultati kažejo na okrevanje po turbulentnem letu 2016, poroča frabncoska tiskovna agencija AFP.

Geopolitične spremembe so takrat namreč prispevale k nihanjem na finančnih trgih, je pa banka že leta 2015 napovedala radikalne spremembe oziroma ukrepe za znižanje stroškov v višini petih milijard dolarjev letno. Med drugim naj bi v ta namen po svetu ukinila 50.000 delovnih mest, izstopila iz nedobičkonosnih dejavnosti in se bolj osredotočila na Azijo.

Za te ukrepe je zaslužen predvsem zdaj že nekdanji izvršni direktor banke Stuart Gulliver, ki je danes položaj po sedmih letih prepustil Johnu Flintu.