c S
Objavljen bo najnovejši indeks zaznave korupcije za 2017 21.02.2018 08:58 Ljubljana, 21. februarja (STA) - Organizacija Transparency International (TI) bo danes objavila indeks zaznave korupcije za leto 2017. Na lanski lestvici se je Slovenija uvrstila na 31. mesto med 176 državami, pri čemer so v TI Slovenia opozorili, da vlada, politični odločevalci in javni sektor še vedno dopuščajo zlorabe in netransparentno delovanje pri porabi javnih sredstev.

Indeks zaznave korupcije razvršča države glede na zaznavo koruptivnosti javnega sektorja, naslanja pa se na neodvisne vire, med drugim na ustanove s področja upravljanja in analize poslovnega okolja. Rezultati indeksa zaznave korupcije so predstavljeni na lestvici od 0 do 100. Višja kot je ocena, manjša je zaznava korupcije v določeni državi.

V TI Slovenia so se v komentarju lanskega rezultata zavzeli za vzpostavitev trajnih, sistemskih rešitev, ki bodo dolgoročno pozitivno vplivale na zmanjšanje obsega korupcije. Med drugim so opomnili, da politiki oz. poslanci še vedno nimajo kodeksa etike.

Takšnega kodeksa DZ še danes ni sprejel. Je pa v DZ po več letih usklajevanj vendarle prispel predlog novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki je v torek ob prvi obravnavi prejel zadostno podporo za nadaljnjo obravnavo. Predlog naj bi ustvaril pogoje za učinkovitejše delo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) oziroma pravni okvir za krepitev vrednot in načel, kot so integriteta, odgovornost, transparentnost, vladavina prava in javni interes.

Prav tako so bili v TI kritični do dela KPK. Ta je sicer že od konca septembra brez enega od članov senata. Po odstopu Alme Sedlar z mesta namestnice predsednika namreč predsednik republike Borut Pahor išče njenega naslednika oz. naslednico. Znan naj bi bil sredi marca.

Najnovejši indeks zaznave korupcije bo izšel danes ob 19. uri.