c S
Bruselj napoveduje ukrepe v primeru ameriških carin za evropsko jeklo in aluminij 20.02.2018 15:59 Bruselj, 20. februarja (STA) - EU je danes opozorila, da bo v primeru uvedbe ameriških carin za evropsko jeklo in aluminij, sprejela primerne ukrepe in branila svoje interese. Predstavnik Evropske komisije Margaritis Schinas je izrazil globoko zaskrbljenost nad kakršnimikoli sankcijami, uperjenimi proti evropskemu gospodarstvu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriško ministrstvo za trgovino je v petek predlagalo uvedbo visokih uvoznih carin za jeklo in aluminij, uvoženo iz Kitajske, Rusije in EU. S tem sledijo politiki ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki zagovarja in brani ameriško gospodarstvo.

"Sprejeli bomo primerne in potrebne ukrepe za branjenje evropske industrije in pripravljeni smo, da hitro reagiramo," je poudaril Schinas. Dodal je, da EU ni v nikakršni trgovinski vojni.

Trump se mora do sredine aprila odločiti, kako bo ravnal v primeru uveljavitve novih carin, pričakovati pa je, da bi takšni potezi sledile pritožbe na Svetovno trgovinsko organizacijo. V Bruslju sicer danes niso želeli komentirati neuradnih informacij nemškega časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung, da v komisiji že pripravljajo carine na uvožene motorje Harley-Davidson in viski.

ZDA želijo z uvedbo visokih carin zmanjšati uvoz jekla in aluminija, ki sta se pocenila zaradi prevelike kitajske proizvodnje.