c S
S pozivom k odpravi določila o kaznovanju nepravilnih napotitev še koordinacija zdravniških organizacij 20.02.2018 15:55 Ljubljana, 20. februarja (STA) - Koordinacija zdravniških organizacij se pridružuje opozorilom o škodljivosti določbe v splošnem dogovoru za leto 2018, po kateri bodo morali družinski zdravniki sami kriti stroške domnevno neupravičenih napotitev bolnikov na specialistične preglede. Pričakujejo, da bo vlada prisluhnila opozorilom in omenjeni sklep razveljavila.

V koordinaciji zdravniških organizacij ocenjujejo, da bo določba vodila v opazno poslabšanje kakovosti obravnave bolnikov in tudi v ogrožanje njihovega zdravja, zdravnike pa postavila v hudo etično stisko.

V sporočilu za javnost so izrazili podporo stališču koordinativnega telesa družinske medicine in sekcije za primarno pediatrijo Združenja pediatrov. Zdravniki družinske medicine so sporni člen med drugim označili za poniževalen tako do stroke družinske medicine kot tudi do vseh drugih medicinskih strok in s tem do vseh zdravnikov in zobozdravnikov, ki delajo strokovno in stojijo za svojimi odločitvami.

Opozorili so, da raziskave, ki so jih opravili v zadnjih letih, ne potrjujejo navedb o tem, da je veliko napotitev s strani zdravnikov družinske medicine nepotrebnih ali neustreznih. Če pa gre za problem posameznega zdravnika, se to rešuje na individualni ravni, ne pa s potencialnim kaznovanjem velike večine ostalih zdravnikov, ki delajo strokovno in racionalno, so zapisali.

Kot v institucijah družinske medicine tudi v koordinaciji zdravniških organizacij pričakujejo odpravo spornega člena, pri čemer so spomnili tudi na poziv Zdravniške zbornice Slovenije. Ta je sklep označila ne le kot škodljiv za bolnike, ampak tudi kot nezakonit, saj da ga je vlada dodala mimo vsakega dogovarjanja v predhodnih stopnjah sprejemanja splošnega dogovora.

Obenem koordinacija zdravniških organizacij opozarja, "da ministrica za zdravje že cel mandat nasprotuje predlogom zdravniške stroke ter zavrača predloge, ki bi po mnenju zdravniške stroke vodili k izboljšanju celokupne zdravstvene obravnave prebivalstva". Če vlada sklepa ne bo razveljavila, pa bodo javnost seznanili z nadaljnjimi ukrepi.