c S
V Ljubljanski urbani regiji potrjenih za 72,2 milijona evrov projektov 20.02.2018 13:15 Ljubljana, 20. februarja (STA) - Razvojni svet Ljubljanske urbane regije je soglasno potrdil osnutek dopolnjenega dogovora za razvoj regije, v katerega je vključenih 23 projektov v skupni vrednosti 72,2 milijona evrov. Od tega je zagotovljenih 44,9 milijona evrov nepovratnih sredstev, in sicer 35,1 milijona evropskih sredstev in 9,8 milijona nacionalnih sredstev.

Po podpisu prvega dogovora za razvoj regije, ki ga je Ljubljanska urbana regija z ministrom Zdravkom Počivalškom podpisala konec oktobra lani, so več mesecev potekala intenzivna usklajevanja z vsemi 26 občinami, ki sestavljajo regijo, so sporočili iz Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije.

Potrebno je bilo namreč veliko vloženega dela ter tudi kompromisov, da so občine uspešno oblikovale projekte, ki ustrezajo danim pogojem in prioritetam regionalne politike, pa tudi preostalim sredstvom namenjenih razvoju regije.

V prvi dogovor za razvoj regije je bil vključen projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Ljubljanice, v vrednosti 17,8 milijona evrov, pri čemer bo ministrstvo za okolje in prostor zagotovilo devet milijonov evrov nepovratnih sredstev.

Od skupnih nepovratnih sredstev namenjenih za razvoj Ljubljanske urbane regije je tako na voljo še približno 45 milijonov evrov za izbrane prednostne naložbe, kot so spodbujanje podjetništva, spodbujanje multimodalne urbane mobilnosti, podpora naložbam za prilagajanje podnebnim spremembam, vlaganje v vodni sektor ter varstvo in obnova biotske raznovrstnosti.

Osnutek dopolnjenega dogovora so prejšnji teden posredovali gospodarskemu ministrstvu, zdaj pa si na razvojni agenciji želijo čimprejšnjega teritorialnega dialoga z vsemi pristojnimi ministrstvi, saj bi si želeli dogovor podpisati še pred državnozborskimi volitvami. Podpisan dogovor je namreč pogoj, da nosilci projektov lahko pričnejo z njihovimi izvajanji.