c S
Nemški vlagatelji februarja nekoliko manj optimistični 20.02.2018 12:55 Frankfurt, 20. februarja (STA) - Optimizem med nemškimi analitiki in profesionalnimi vlagatelji se je februarja nekoliko zmanjšal, a splošni obeti ostajajo dobri, kaže redna mesečna raziskava nemškega Inštituta za ekonomske raziskave Zew iz Mannheima. Pozitivna pričakovanja po poročanju francoske tiskovne agencije AFP med drugim potrjuje rast zasebne potrošnje.

Februarja se je kazalnik zaupanja, ki ga izračunava Zew, znižal za 2,6 točke na 17,8 točke, kar je sicer manj od napovedi analitikov, ki jih je anketirala družba Factset. Ti so napovedali znižanje na 15 točk.

Na vprašanja o pričakovanjih v naslednjega pol leta je odgovarjalo 212 analitikov in profesionalnih vlagateljev.

Po besedah predsednika inštituta Achima Wambacha rezultati februarske raziskave kažejo na nespremenjeno pozitivno napoved za Nemčijo. Čeprav je optimizma med vlagatelji in analitiki nekoliko manj, ostaja gospodarska rast na globalni ravni visoka, kar je za Nemčijo pomemben steber rasti, je poudaril.

Nemško gospodarstvo je po zadnjih uradnih podatkih lani zraslo za 2,2 odstotka, kar je največ po letu 2011. Glede na visoko zasebno potrošnjo in dobre rezultate drugih pomembnih svetovnih gospodarstev analitiki ocenjujejo, da bi bila rast lahko letos še višja.