c S
Gradnja mariborske sortirnice poteka po načrtih 20.02.2018 12:55 Maribor, 20. februarja (STA) - Dela na gradbišču bodoče sortirnice mešanih komunalnih odpadkov, ki jo za mariborsko Snago postavlja podjetje Kostak, potekajo v skladu z načrti, je danes povedal prvi mož Snage Cveto Žalik. Trenutno poteka montaža opreme, v skladu z načrtom pa bodo objekt poskusno zagnali poleti. V prehodnem obdobju v Snagi napovedujejo dvig komunalnih položnic.

Po besedah vodje projekta Vilibalda Šabedra so od 21. avgusta lani, ko je Kostak prevzel gradbišče, najprej poskrbeli za gradbena dela, tik po novem letu je bil objekt pokrit, vse od takrat pa poteka montaža opreme. Vsa dela v Snagi natančno nadzorujejo, izvajalec pa zagotavlja, da rok za dokončanje del ostaja konec maja, ko bo sortirnica tehnično pregledana. Za zdaj dan začetka poskusnega delovanja ostaja 21. junij.

Naložba v sortirnico je vredna 12,5 milijona evrov, mariborsko javno podjetje pa se je ob soglasju mestnega sveta zadolžilo za deset milijonov evrov. Kot je povedal Silvester Dominc, ki je odgovoren za financiranje investicije, so se pri Novi KBM in Sparkasse banki zadolžili za deset let, pri vsaki za pet milijonov evrov. Z odplačevanjem kredita bodo začeli leto dni po izčrpanju celotnega kredita, manjkajoči del pa so zagotovili iz lastnih sredstev.

Nova sortirnica bo predvidoma začela delovati sredi leta 2019, tako podjetju kot uporabnikom pa naj bi zagotavljala nižje cene odvoza mešanih odpadkov. Vendar pa so danes v Snagi napovedali, da bo vse dotlej potrebno preživeti, saj so po novem podaljšanju sodelovanja z na razpisu izbranim podjetjem Salomon soočeni z bistveno višjo ceno prevzema odpadkov.

Če je leta 2014 strošek predaje tone mešanih komunalnih odpadkov znašal 95 evrov, je zdaj cena po besedah direktorja Žalika narasla že na 150 evrov za tono. Pogodba s Salomonom je sicer podpisana do začetka obratovanja sortirnice, ki naj bi bo po izračunih omogočala ceno 95 evrov po toni.

"Vse do takrat pa se bomo morali soočiti z višjimi cenami. Številke bomo strnili v elaborat, ki ga bomo izdelali do konca marca in ga predali mestni občini," je dejal Žalik in poudaril dejstvo, da oblikovanje cene ni politična, pač pa čista ekonomska kategorija, sami pa morajo zagotoviti, da poslujejo po ekonomsko relevantnih pogojih.

Trenutna ekonomska cena za izračun položnic je po Žalikovih besedah zdaj še vedno 98 evrov, saj so se cene v Mariboru nazadnje spremenile leta 2006. Ker letno oddajo okoli 22.000 ton odpadkov, je minus na tem področju znaten, zato po njegovem obstaja resna bojazen, da se bo družba v času svojih pomembnih investicij znašala v negativnih številkah.

V podjetju sicer za zdaj ne želijo napovedovati, kako bi se morebitna podražitev storitev poznala na položnicah uporabnikov, saj elaborat še ni izdelan. Mariborčani trenutno za oddajo mešanih odpadkov v povprečju plačujejo 10,38 evra, kolikor znaša cena za 120-litrsko posodo.