c S
Januarja izdanih malenkost več gradbenih dovoljenj kot pred letom dni 20.02.2018 11:13 Ljubljana, 20. februarja (STA) - V Sloveniji je bilo januarja izdanih 519 dovoljenj za gradnjo stavb. To je 35 odstotkov manj kot decembra lani in odstotek več kot januarja lani. Za stanovanjske stavbe jih je bilo v letni primerjavi izdanih za 14 odstotkov več, za nestanovanjske stavbe pa za osem odstotkov manj, je sporočil statistični urad.

Celotna površina vseh v januarju načrtovanih stavb bi merila nekaj manj kot 180.000 kvadratnih metrov, kar je za 10 odstotkov manj od površine stavb, načrtovanih decembra lani, in za 55 odstotkov več od površine vseh stavb, načrtovanih januarja lani.

Januarja je bila večina ali 97 odstotkov izdanih dovoljenj za novogradnje, tri odstotke pa za spremembo namembnosti. Število dovoljenj za novogradnje je bilo za približno tretjino nižje kot decembra in za dva odstotka višje kot januarja lani. Površina predvidenih novih gradenj je bila za osem odstotkov manjša kot decembra in za 66 odstotkov večja kot januarja lani.

Z gradbenimi dovoljenji za stavbe, izdanimi januarja, je bila predvidena gradnja 285 stanovanj. To je 15 odstotkov stanovanj manj kot decembra lani in 22 odstotkov stanovanj več kot januarja lani. Z izdajo gradbenih dovoljenj je bilo predvidenih za 10 odstotkov manj gradenj novih stanovanj kot decembra lani in 26 odstotkov več kot januarja lani.

Z gradbenimi dovoljenji, izdanimi januarja, je predvidenih največ stanovanj v osrednjeslovenski regiji, in sicer 68 ali 24 odstotkov vseh. Sledili sta podravska in obalno-kraška regija. V drugih regijah je bilo z izdanimi gradbenimi dovoljenji načrtovanih manj stanovanj, od tega najmanj v koroški in zasavski regiji.