c S
Slovenija s sporazumom ustvarja privlačnejše okolje za južnokorejska podjetja 20.02.2018 10:41 Seul, 20. februarja (STA) - Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je danes v Seulu podpisala sporazum o socialni varnosti med Slovenijo in Južno Korejo, ki bo podlaga za vzpostavitev spodbudnega gospodarskega okolja. Omenjeni sporazum bo v primeru kratkoročnega bivanja predstavnikov podjetij v Sloveniji omogočal, da ne bodo plačevali dvojnih prispevkov za socialno zavarovanje.

Že leta 2011 je korejska stran izpostavila interes za sklenitev sporazuma o socialni varnosti kot enega treh ključnih pogojev za povečanje korejskih investicij in za odpiranje predstavništev korejskih podjetij v Sloveniji, so sporočili z ministrstva za delo. Sledila so pogajanja, ki so se zaključila z današnjim podpisom sporazuma, prav v času ko Slovenija in Južna Koreja praznujeta 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov.

"Interes korejskega gospodarstva za neposredne tuje investicije v Sloveniji in regiji je velik, zato je sporazum o socialni varnosti podlaga za vzpostavitev spodbudnega gospodarskega okolja," je ocenila ministrica.

Razlog za sklenitev takega sporazuma za primere kratkoročnega bivanja predstavnikov podjetij je v izogibanju dvojnega plačevanja prispevkov za socialno zavarovanje, za primere dolgoročnega bivanja pa v tem, da se zavarovancu zagotovi upoštevanje zavarovalne dobe plačevanja prispevkov.

Sporazum omogoča osebam, ki so v pokojninskem in invalidskem zavarovanju obeh pogodbenic dopolnile določeno zavarovalno dobo, seštevanje teh zavarovalnih dob ter odmero višine pokojnine v posamezni pogodbenici v sorazmerju z dopolnjenimi zavarovalnimi dobami.

Poleg tega sporazum ureja status napotenih delavcev iz ene države v drugo ter sočasno zaposlenih delavcev, za katere bo odpadla obveznost dvojnega plačevanja prispevkov v obeh državah. "S tem bo sporazum bistveno olajšal pretočnost delavcev med obema državama in odpravil eno največjih ovir večjim investicijam južnokorejskih podjetij v Sloveniji ter slovenskih v Južni Koreji ter zagotovil pogoje za nadaljnjo rast gospodarskega sodelovanja med državama," je še izpostavila ministrica.

Kopač Mrakova in južnokorejska ministrica za zunanje zadeve Kang Kyung-wha sta se ob srečanju in ob podpisu pogovarjali o nadaljnjem sodelovanju na gospodarskem področju, promociji človekovih pravic ter vključenosti žensk na trgu dela in na odločevalskih funkcijah.