c S
Svet UKC Maribor o financah letos in nadaljnjem razvoju 20.02.2018 07:42 Maribor, 20. februarja (STA) - Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor bo na današnji seji sprejemal program dela in finančni načrt za leto 2018, v katerem bodo v bolnišnici poskušali uravnotežiti poslovanje. Prav tako se bo seznanil s strategijo nadaljnjega razvoja zavoda, katere pripravo so zahtevali od lani imenovanega direktorja Vojka Flisa.

Kot izhaja iz gradiva za sejo, si je Flis med cilji za naslednjih pet let med drugim zadal širitev enot za intenzivno medicino, vzpostavljanje boljšega delovnega okolja znotraj bolnišnice, zaostritev finančne odgovornosti na nivoju predstojnikov oddelkov in klinik ter selitev oddelka za pljučne bolezni s Pohorja na matično lokacijo v središču Maribora. Prav tako naj bi si prizadeval za racionalno uporabo zdravil in medicinskega materiala ter iskal inovativne poti pri njihovi nabavi.

UKC Maribor letos pričakuje nekaj več kot 206 milijonov evrov prihodkov, kar je za 3,2 odstotka več od doseženih v letu 2017, predvsem zaradi pričakovanega povečanja cen zdravstvenih storitev, dodatnih programov za skrajšanje čakalnih dob in začetka delovanja diagnostičnega presejalnega centra za program Dora.

V enaki vsoti so načrtovani odhodki in so za 1,6 odstotka višji od doseženih v letu 2017, predvsem zaradi povečanih stroškov dela, tudi zaradi načrtovanih 130 novih zaposlitev. Ob koncu leta torej načrtujejo uravnotežen rezultat po tistem, ko so zadnji dve leti zaključevali z izgubo v višini 2,5 in štiri milijone evrov.

Na dnevnem redu današnje seje sveta zavoda je med drugim tudi objava razpisa za strokovnega direktorja UKC Maribor, saj se Darji Arko izteka mandat. Potem ko je Mirko Stopar postal vodja odbora za sanacijo bolnišnic, pa bo danes njegovo mesto v enajstčlanskem svetu zavoda kot predstavnik ustanovitelja, torej države, zasedel Mariborčan Darko Čander.