c S
Obseg transakcij na španskem nepremičninskem trgu dosegel predkrizno raven 20.02.2018 07:32 Madrid, 19. februarja (STA) - Španski nepremičninski trg, ki ga je pok balona leta 2008 močno prizadel, je po danes objavljenih uradnih podatkih precej okreval. Lani so namreč zabeležili skoraj 465.000 prodaj ali nakupov nepremičnin, kar je 15 odstotkov več kot leto prej in največ po letu 2008. Cene sicer ostajajo nižje kot pred krizo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah bonitetne hiše Moody's so za izboljšanje stanja nepremičninskega trga zaslužne predvsem nizke obrestne mere in padajoča stopnja brezposelnosti, ki s 16,5 odstotka sicer ostaja druga najvišja v EU, za Grčijo.

Analitiki ocenjujejo, da so razmere kljub dejstvu, da naj bi v Španiji letos zabeležili več kot 500.000 prodaj nepremičnin, še vedno daleč od stanja pred letom 2007, ko je ta številka dosegla skoraj milijon.

Po podatkih državnega registra nepremičnin so 13 odstotkov nakupov nepremičnin lani opravili tujci, in sicer najpogosteje Britanci in Francozi.

V Španiji je ob prelomu tisočletja vladala prava nepremičninska mrzlica, ki je cene močno zvišala. Leta 2008 in v naslednjih nekaj letih je globalna kriza dodobra zamajala tudi španski nepremičninski trg, cene so začele okrevati šele leta 2014. Lani so se glede na leto prej v povprečju zvišale za 7,6 odstotka, še navaja AFP.