c S
Štrukelj napoveduje stopnjevanje stavkovnih aktivnosti Sviza 19.02.2018 14:28 Ljubljana, 19. februarja (STA) - Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je danes izrazil ogorčenje nad sklepi, ki jih je v četrtek sprejela vlada, saj da so v nekaterih delih takšni, da napeljujejo h kršitvi že sprejetih dogovorov. Napovedal je stopnjevanje stavkovnih aktivnosti. Obenem pa se je vprašal, ali ni morda tudi odstop glavnega vladnega pogajalca del vladne taktike.

Štrukelj je na današnji novinarski konferenci dejal, da vlada z odstopom ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja z mesta glavnega vladnega pogajalca morda želi zgolj zavleči pogajanja. Pogajalca namreč zdaj nima, išče ga lahko več tednov. "Vlada se skuša na nekorekten način izmakniti svoji odgovornosti," je ocenil. Prav tako se je vprašal, ali ni prav ministrstvo za javno upravo pripravilo predlogov sklepov, za katere Koprivnikar zdaj trdi, da so neuresničljivi.

Nekatere vladne sklepe je sicer Štrukelj označil za škandalozne. V enem od njih namreč vlada po besedah Štruklja umika svoj predlog, ki se je nanašal na vrednotenje delovnih mest, ki so primerljiva z zdravniki. Ker s tem vlada krši že sprejeti dogovor, to po njegovih besedah pomeni, da so vse stavke odslej lahko plačane.

Še bolj pa je Štrukelj ogorčen nad sklepom, s katerim vlada po njegovih besedah posameznim poklicnim skupinam neposredno odreka pravico do zviševanja plač. Na eni strani se torej vlada strinja, da rast plač v vzgoji in izobraževanju močno zaostaja za rastjo plač v primerljivih poklicih, na drugi strani pa pravi, da se ne sme nič spremeniti, je ponazoril. Ocenil je, da se vlada iz njih norčuje in da ponižuje zaposlene.

Takšni destruktivni sklepi so po njegovih besedah v nasprotju z argumentirano zahtevo po odpravi zaostankov v plačah. Vlada očitno želi "poglobiti konflikt do skrajnih razsežnosti", je povedal Štrukelj in napovedal stopnjevanje in zaostrovanje stavke.

Mandat za to, da se stvari postavijo na svoje mesto, ima zdaj samo predsednik vlade, je prepričan. Zato meni, da se "hitro bliža čas, ko bo moral za ta pogajanja prevzeti odgovornost", saj so, kot je še dodal, na robu tega, da stvari "uidejo izpod nadzora".

Predvidena torkova pogajanja po besedah Štruklja sicer še niso odpovedana. Če bodo, bo po njegovih besedah zanimivo prebrati, na kakšen način bo vlada to pojasnila. Na vprašanje, kdo bi bil zanje primeren pogajalec z vladne stvari, pa je odvrnil, da je zanje dober vsak, ki ga bo vlada predlagala. O imenih ni hotel špekulirati, je pa izrazil željo, da bi v pogajanjih tudi stališča ministrstva za izobraževanje imela določeno težo.

Predsednica glavnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Jelka Velički je ob tem med drugim opomnila na število stavkajočih na zadnji stavki 14. februarja. "40.000 zaposlenih v celotni vertikali vzgoje in izobraževanja je 14. februarja prekinilo delo in 20.000 stavkajočih je sodelovalo na največjem shodu dejavnosti v samostojni Sloveniji," je povedala.

To so številke, ki bi morale vlado skrbeti, za temi številkami stojimo ljudje, je opomnila Veličkijeva. Vendar pa dogodki zadnjih dni po njenih besedah kažejo, da so očitno preslišani in spregledani. To v sindikatu čutijo kot posmeh zaposlenim, ki so upali javno izpostaviti nezadovoljstvo s podcenjevanjem njihovega dela. Vlada s tem ustvarja konflikt in ga še poglablja, je prepričana predsednica glavnega odbora sindikata.

Vladi zato sporoča, da ne bodo odnehali, saj so zahteve utemeljene. "Ne zahtevamo več, kot imajo drugi, zahtevamo samo toliko, kot imajo drugi s primerljivo izobrazbo že zdaj," je zatrdila. Energijo zato že vlagajo v naslednji datum, za katerega je napovedana stavka, torek v 14. marec.