c S
Ormoške vinogradnike skrbi napoved tamkajšnje kleti o manj kooperantih 19.02.2018 14:01 Ptuj, 19. februarja (STA) - Predstavniki sveta Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj so na današnjem sestanku izrazili skrb za obstoj vinogradništva na ormoškem območju, če se bo uresničila napoved ormoške kleti, da bo od tamkajšnjih vinogradnikov odkupovala le še del najbolj kakovostnega pridelka. Vodstvo družbe in Kmetijsko zadrugo Ptuj so pozvali k novim pogovorom.

Direktor vinske kleti Puklavec Family Wines Mitja Herga je že prejšnji teden pojasnil razloge, zaradi katerih so se v ormoški kleti odločili za prestrukturiranje prodajnega programa, s tem pa tudi nabave grozdja. Ker želijo v prihodnje bolj kot na količini prodanega vina, delati na višji dodani vrednosti svojih blagovnih znamk, so napovedali 17-odstotni dvig odkupnih cen grozdja, a hkrati tudi zmanjšanje števila kooperantov.

Ob tem so se odločili, da se bodo poslej o odkupu s tistimi kooperanti, ki so svoje nasade uspeli prilagoditi njihovim potrebam, pogovarjali neposredno, brez Kmetijsko zadrugo Ptuj, s katero se jim letos izteče petletna pogodba. Kljub današnjim pozivom s strani vodstva območne kmetijske zbornice, zadruge in vinogradnikov, jim Herga tudi na današnji seji, na kateri jim je prišel osebno pojasniti odločitev, česa novega ni mogel obljubiti.

Svet ptujskega območnega zavoda je zato pozval obe strani, da skušata do 15. marca še enkrat najti rešitev, saj bi vse druge možnosti prizadele predvsem manjše vinogradnike, ki se jim doslej ni uspelo prilagoditi zahtevam kleti in se še vedno ukvarjajo s pridelavo za njih nezanimivih sort kot sta šipon in laški rizling.

Ob tem so danes kmetijsko ministrstvo pozvali, da zniža prag velikosti vinogradnih površin, ki so lahko deležne sredstev za obnovo nasadov s sedanjih 0,8 hektara, pa tudi, da uvede strožji nadzor nad uvozom cenenih vin iz tujine.

Predsednik sveta Milan Unuk je ob tem spomnil tudi na to, da je ormoška klet med tistimi velikimi pridelovalci, ki ima v zakupu velike površine državne zemlje. "Danes je prišel nekdo, ki ne rabi grozdja, jutri nekdo drug, da ne rabi koruze. To je naša slovenska kmetijska politika in enkrat bomo morali jasno povedati, da tako ni prav in je treba stvari spremeniti," je dejal Unuk.

Eden od vinogradnikov z ormoškega območja Joško Kolarič je dodal, da bo sedanja odločitev podjetja pripeljala do zaraščanja vinogradniških površin, saj zlasti manjši in starejši pridelovalci grozdja sami ne morejo ugoditi pričakovanjem kleti. To se na ljutomerskem delu že dogaja, marsikateri mali vinogradnik po tudi na ormoškem koncu po njegovem že razmišlja o tem, da bi opustil dejavnost.

Po besedah direktorja Kmetijske zadruge Ptuj Marjana Janžekoviča je treba jasno povedati, kaj se dogaja, da pozneje zadrugi ne bi kdo očital, da v zgodbi ni bila dovolj aktivna. Spomnil je na vse aktivnosti pred štirimi leti, ko so ormoške vinogradnike po propadu tamkajšnje zadruge vzeli pod svoje okrilje in jim pomagali preživeti tudi z repromaterialom in avansi.

Takrat so upali, da bodo normalno zaživeli in vinogradniki v sodelovanju s posodobljeno kletjo v Ormožu ne bodo več imeli težav s prodajo pridelka. Delali so tudi v smeri, da bi se struktura sort nagnila z vsaj 70 odstotki na stran žlahtnejših in bolj iskanih, kar naj bi jim uspelo v naslednjem petletnem obdobju.

"Ni pošteno pobrati samo tistega, kar si želijo, ostalo pa prepustiti vinogradnikom, ki naj se zdaj znajdejo sami. Seveda mi ne moremo vplivati na politiko kleti, a se ne strinjamo s takim odnosom do tistih, ki od tega živijo," je dejal Janžekovič, ki verjame, da bodo vinogradniki, tudi tisti večji, ostali enotni ter bodo skupaj z zadrugo uspeli najti kupca za ves njihov pridelek.