c S
Telekomova domnevna zloraba prevladujočega položaja še naprej v rokah sodišč 19.02.2018 17:00 Ljubljana, 19. februarja (STA) - Zadeva o domnevni zlorabi prevladujočega položaja Telekoma Slovenije še ni pri koncu. Upravno sodišče je namreč v večjem delu pritrdilo ugotovitvam agencije za varstvo konkurence (AVK), da je Telekom zlorabljal prevladujoči položaj. O tem še vedno ni končan tudi sodni spor med Telekomom in T-2.

AVK je s februarja 2015 izdano odločbo ugotovila, da je Telekom Slovenije zlorabil prevladujoči položaj na dveh medoperaterskih telekomunikacijskih trgih, na katerih zagotavlja alternativnim operaterjem dostop do svojega omrežja, potreben za zagotavljanje širokopasovnih storitev končnim uporabnikom na fiksni lokaciji.

Kot so danes na spletni strani zapisali v AVK, je upravno sodišče njihovo odločbo odpravilo zgolj v delu, kjer je AVK ugotovila, da je Telekom med 1. julijem 2005 in 22. septembrom 2008 alternativnim operaterjem zagotavljanje svoje veleprodajne storitve širokopasovnega dostopa z bitnim tokom pogojeval z zakupom telefonskega priključka s strani končnih uporabnikov ali operaterja, čeprav ga ti niso potrebovali in to od 1. aprila 2007 glede na lastno prakso tehnično tudi ni bilo potrebno.

Telekom je po ugotovitvah AVK v škodo potrošnikov omejeval tehnični napredek in pogojeval sklepanje pogodb s sprejemom dodatnih obveznosti, ki po svoji naravi ali glede na trgovinske običaje niso povezane s predmetom teh pogodb. V tem delu je sodišče zadevo vrnilo AVK v ponovni postopek, v preostalem delu pa je Telekomovo tožbo proti odločbi AVK zavrnilo, zaradi česar je odločba v večjem delu pravnomočna.

Na sodbo upravnega sodišča se je že v petek odzval Telekom, ki pa se je osredotočil na del, v katerem je sodišče odpravilo odločbo AVK. Glede preostalega dela je napovedal, da bo sodbo preučil in se na podlagi tega odločil glede nadaljnjih ukrepov.

Na odločitev upravnega sodišča so se danes odzvali tudi v družbi T-2, ki s Telekomom bije sodno bitko glede zlorabe prevladujočega položaja. V tem sporu je vrhovno sodišče lansko poletje sojenje vrnilo na začetek. Ugodilo je namreč zahtevku T-2 za revizijo postopka odškodninske tožbe proti Telekomu, sodbi okrožnega in višjega sodišča razveljavilo ter zadevo vrnilo v ponovno sojenje.

T-2 je odškodninsko tožbo v višini 129,56 milijona evrov z obrestmi vložil v začetku leta 2007 zaradi zlorabe Telekomovega prevladujočega položaja na trgu. Ta je namreč družbo tehnično oviral pri ponujanju svežnjev za dostop do spleta prek tehnologije VDSL.

V T-2 sedaj menijo, da je po tokratni odločitvi upravnega sodišča dokončno, da je Telekom protipravno omejeval dostop do omrežne infrastrukture in zlorabljal prevladujoči položaj na trgu. Od Telekoma zato po njihovem "upravičeno terjajo" plačilo, ki je tekom let do danes naraslo na nekaj več kot 261 milijonov evrov, so navedli.