c S
V Črnomlju energetsko sanirali štiri stavbe v občinski lasti 17.02.2018 07:20 Črnomelj, 16. februarja (STA) - V Črnomlju so danes odprli štiri energetsko sanirane stavbe v občinski lasti. Omenjena energetska sanacija je brez davka stala nekaj več kot 720.000 evrov. V znesek je vštet strošek projektne dokumentacije in nadzora, črnomaljska občina se je sanacije lotila z razpisno denarno podporo ministrstva za infrastrukturo.

Po podatkih črnomaljske občine so omenjeno energetsko prenovo opravili s pomočjo denarja, ki so ga dobili na razpisu za sofinanciranje energetske prenove stavb v lasti in rabi občin.

Energetsko so sicer sanirali nekdanji dijaški dom s črnomaljsko knjižnico, Osnovno šolo Milke Šobar Nataše, Osnovno šolo Mirana Jarca in črnomaljski grad. Na širšem občinskem območju so sicer sanirali še tri stavbe v občinski lasti.

V nekdanjem dijaškem domu so zamenjali staro stavbno pohištvo, toplotno izolirali podstrešje, izdelali t. i. zračno streho in na knjižničnem traktu ter glavnem objektu zamenjali strešno kritino. V tretjem nadstropju so uredili strop in ga toplotno izolirali, toplotno so izolirali tudi stavbni ovoj.

Nekdanji dijaški dom so toplovodno povezali z Osnovno šolo Mirana Jarca, kjer so celovito sanirali kotlovnico in namestili novi 320-kilovatni biomasni kotel. Z omenjeno kotlovnico po omenjeni sanaciji poleg kompleksa nekdanjega dijaškega doma in lastnega ogrevanja ogrevajo še Osnovno šolo Milke Šobar Nataše, ki so jo v okviru energetske sanacije ravno tako povezali z omenjeno kotlovnico.

V črnomaljski Osnovni šoli Mirana Jarca so sicer vgradili še toplotne postaje ter termostatske ventile.

V črnomaljskem gradu so zamenjali stavbo pohištvo z novim lesenim, odstranili so staro kotlovniško opremo in plinske kotle, grelna telesa so prevezali na skupen ogrevalni sklop, vgradili so termostatske ventile in za vse stavbne uporabnike uredili skupno kotlovnico na lesne sekance.

Občini Črnomelj je sicer ministrstvo za infrastrukturo po predlanskem javnem razpisu za sofinanciranje energetske prenove stavb v lasti in rabi občin odobrilo nekaj manj kot 650.000 evrov nevračljive podpore. Pogodbena vrednost celotnega občinskega projekta energetske sanacije brez davka znaša nekaj manj kot poldrugi milijon evrov.

Občina je skupaj s partnersko družbo Petrol, ki jo je izbrala z javnim razpisom za podelitev koncesije, energetsko sanirala sedem občinskih stavb, štiri od teh v samem Črnomlju, so še sporočili s črnomaljske občine.

Današnje odprtje je sodilo v okvir prireditev črnomaljskega občinskega praznika.