c S
Ormoška klet se bo odrekla delu svojih kooperantov 19.02.2018 07:20 Ormož, 16. februarja (STA) - Ormoška vinska klet Puklavec Family Wines je danes napovedala prestrukturiranje prodajnega programa, s tem pa tudi nabave grozdja. Ker želijo v prihodnje bolj kot na količini prodanega vina, delati na višji dodani vrednosti svojih blagovnih znamk, so napovedali dvig odkupnih cen grozdja, a hkrati tudi zmanjšanje števila kooperantov.

Ormoška družba je s 630 hektarji po površinah lastnih vinogradov največji slovenski vinar, kljub vsemu pa del grozdja vsako leto odkupijo neposredno od kooperantov ter prek Vinarske zadruge Ormož in Kmetijske zadruge Ptuj. S slednjo se letos izteče petletna pogodba, kot je na novinarski konferenci v Ormožu povedal direktor Mitja Herga, pa pogodbe z njo ne nameravajo podaljšati.

Ptujska zadruga je leta 2014 vskočila namesto propadle ormoške kmetijske zadruge in se zavezala k oddaji 2000 ton grozdja, še okoli 700 ton grozdja so v skladu z individualnimi pogodbami vsako leto pričakovali od posameznih kooperantov, 120 ton pa od tistih vinarjev, ki so bili povezani v ormoško vinarsko zadrugo.

"Številke so od leta do leta precej nihale. Tako smo leta 2014 dejansko odkupili le 1140 ton, tri leta prej celo več kot 3000 ton," je dejal Herga in dodal, da so ves čas povečevali lastno predelavo, ki je v zadnjih letih narasla za 1200 ton.

Bolj kot količini pa želijo v podjetju, ki letno proda v povprečju štiri milijone litrov vina, dati poudarek na kakovosti in s tem višji dodani vrednosti. Zato so se po izteku pogodbe v letu 2018 s ptujsko zadrugo odločili dvigniti odkupne cene za najmanj 17 odstotkov, kar pa bo razveselilo samo tiste vinogradnike, ki so se v zadnjih letih prilagodili njihovim potrebam.

Kot je dejal prvi mož ormoške kleti, so vse od sklenitve iztekajoče pogodbe kooperante spodbujali k prenovi nasadov in odločanju za njim zanimive sorte. Med te sodijo predvsem rumeni muškat, muškat ottonel, sauvignon, sivi in modri pinot, medtem ko jih odkup sort, kot so šipon, rizvanec, kerner, mešano belo ali modra frankinja, ne zanima več.

"To pomeni, da bomo lahko od kooperantov še vedno odkupovali okoli 65 odstotkov dosedanjih količin, pri čemer nas zanima predvsem direktni odkup, ki ga želimo povečati še za okoli 750 ton. Tistim, ki niso bili sposobni slediti razvoju, pa se bomo žal morali zahvaliti," pravi Herga in dodaja, da zaradi tega ne vidi težav za vinogradnike, saj bodo ti lahko svoj pridelek prodali kletem z drugačno strukturo prodaje.

Ob tem je pojasnil, da so se trendi pri njih spremenili in da so leta 2009, ko je v podjetju prišlo do lastniških sprememb, več kot 82 odstotkov prodaje ustvarili v litrskem segmentu, zdaj pa ta že predstavlja manj kot 45 odstotkov. Temu so morali zato prilagoditi svoje nabavne procese in postopke pridelave grozdja ter proizvodnje vina.

Herga je dejal, da za zdaj z vinogradniki še niso stopili v stik, so pa o svoji odločitvi obvestili KZ Ptuj, ki so ji tudi zagotovili, da bodo izpolnili vse pogodbene obveznosti. S tistimi kooperanti, s katerimi nameravajo skleniti nove dogovore, želijo to storiti do junija letos. Po njihovih ocenah bodo pogodbe sklenili z okoli 130 kooperanti, medtem ko za sodelovanje ne bo več prostora za okoli 90 do 110 kooperantov.