c S
V sporu med občino in Pomurskimi lekarnami zbornica na strani slednjih 19.02.2018 07:20 Ljubljana, 16. februarja (STA) - Lekarniška zbornica Slovenije meni, da za imenovanje vršilca dolžnosti javnega lekarniškega zavoda soglasje ustanovitelja ni potrebno. S tem se je v sporu med soboško občino in Pomurskimi lekarnami o tem vprašanju postavila na stran Pomurskih lekarn.

Po mnenju zbornice je določba, ki v celoti ureja postopek imenovanja direktorja in strokovnega vodje javnega lekarniškega zavoda, jasna in za imenovanje v. d. direktorja ne predvideva pridobitve soglasja ustanovitelja, tako kot je to izrecno določeno za imenovanje direktorja javnega lekarniškega zavoda.

Zato je razlaga, kot izhaja iz sodbe Višjega sodišča v Mariboru v zvezi z vpisom v. d. direktorja javnega zavoda Pomurske lekarne, skrb vzbujajoča, ugotavljajo na zbornici.

Višje sodišče v Mariboru je namreč odločilo, da je imenovanje Zajca za v. d. nezakonito, ker je bil imenovan brez soglasja občine kot ustanovitelja.

Zbornica pojasnjuje, da bi se zaradi nepotrebne postopkovne obremenitve imenovanja vršilca dolžnosti direktorja javnega lekarniškega zavoda postopek imenovanja zakonitega zastopnika javnega lekarniškega zavoda podaljšal, s tem pa bi bilo onemogočeno nepretrgano delovanje zavoda in prekinjena nemotena oskrba prebivalstva z zdravili.

Po razlagi zbornice je imenovanje v. d. direktorja zaradi možnosti dolgotrajnega procesa pridobivanja soglasja posebno pooblastilo svetu zavoda, da do imenovanja direktorja zagotovi neprekinjeno delovanja zavoda, saj javni zavod brez direktorja, ki organizira in vodi delo ter predstavlja zavod, ne more delovati.

V sporu med javnim zavodom Pomurske lekarne in svetom tega zavoda - oba zagovarjata isto razlago zakona o lekarniški dejavnosti kot zbornica - ter soboško občino, ki je prepričana, da je soglasje nujno, vsaka stran vztraja pri svojem.

Občina svetu zavoda očita, da je ugrabil Pomurske lekarne in da so te letos kupile že za tri milijone evrov zdravil brez javnega razpisa in brez zakonitega vodstva. Pomurske lekarne pa na glavni očitek občine, da kršijo pravila o javnem naročju, odgovarjajo, da te problematike v državi ne more rešiti samo en zavod, in sprašujejo, kako lahko dve sodišči o povsem enaki zadevi odločita povsem nasprotno.