c S
O stavkovnih zahtevah SDRES predvidoma še enkrat čez teden dni 19.02.2018 07:22 Velenje, 16. februarja (STA) - Vodstvo Premogovnika Velenje in predstavniki Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije so se danes sestali na tretjih pogajanjih glede 13 stavkovnih zahtev. "Pri nekaterih smo se slišali, pri nekaterih se pa sploh še nismo premaknili naprej," je STA dejal zaupnik sindikata Asmir Bećerević. Zadnja pogajanja bodo imeli čez teden dni.

"Že v začetku smo se dogovorili, da same vsebine pogajanj ne bomo razkrili," je danes dejal Bećerević in povedal še, da so do prihodnjega petka, 23. februarja, zagotovili socialni mir. Takrat se dobijo na zadnjih pogajanjih, nato pa bodo videli, kakšne bodo njihove nadaljnje aktivnosti. To je odvisno od tega, kaj se bodo dogovorili, je dejal.

Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) med drugim zahteva 15-odstotni dvig plač. Prav tako zahtevajo, da se izvede obračun premalo izplačanih plač delavcem za polni delovni čas od januarja 2012 do decembra 2016 ter da se od 1. februarja letos uredi delovni čas skladno z mednarodnimi konvencijami.

Od uprave premogovnika terjajo tudi, da v primeru nenadnega zmanjšanja proizvodnje ne zmanjša mase plač ter da zagotovi socialno varnost zaposlenim v premogovništvu pri prehodu v nizkoogljično družbo.

SDRES zahteva tudi izboljšanje delovnih pogojev, izplačilo stimulacije za leto 2017 v višini 280 evrov bruto do konca februarja letos, zaradi povečanega obsega dela in doseženih rezultatov za leto 2017 pa zahtevajo še dodatno plačilo v višini 600 evrov bruto.

Med stavkovnimi zahtevami je tudi pravica do 30-minutnega odmora med delovnim časom, prekinitev pogodbe z vsemi zunanjimi izvajalci in agencijami ter redno izplačilo plač za pretekli mesec najkasneje do 15. v tekočem mesecu.

Bećarević je ob vročitvi stavkovnih zahtev upravi premogovnika napovedal stopnjevanje sindikalnih aktivnosti, če ne dosežejo dogovora o stavkovnih zahtevah.