c S
Ljubljanska borza ta teden z rastjo 19.02.2018 07:22 Ljubljana, 16. februarja (STA) - Tečaji pomembnejših vrednostnih papirjev na Ljubljanski borzi so se ta teden v povprečju zvišali. Osrednji indeks SBI TOP je zabeležil 1,54-odstotno rast in teden sklenil pri 815,88 točke. Skupni promet je dosegel nekaj več kot 4,04 milijona evrov, pri čemer so bile spet najbolj prometne delnice Krke. Te so se podražile za 1,79 odstotka.

S Krkinimi delnicami so vlagatelji opravili za nekaj več kot 1,8 milijona evrov poslov, torej za skoraj polovico vsega prometa.

Prav tako prometne so bile z nekaj več kot 560.000 evri delnice Zavarovalnice Triglav, ki so se ob tem podražile za 3,95 odstotka. Med bolj prometnimi so bile še delnice Cinkarne Celje, s katerimi je promet dosegel skoraj 560.000 evrov. Pocenile so se za 0,97 odstotka.

Občutno so se podražile delnice Pozavarovalnice Sava, ki so v primerjavi s končnim tečajem z minulega petka pridobile 4,29 odstotka vrednosti.

Tudi za delnicami Luke Koper je dober teden. Podražile so se za 3,96 odstotka. Na pomembne informacije v povezavi z Luko vlagatelji sicer še čakajo, saj nadzorni svet družbe na seji, ki še traja, med drugim odloča o poslovnem načrtu za 2018.

Delnice Telekoma Slovenije so se podražile za 0,69 odstotka. Telekom je danes sicer sporočil, da je upravno sodišče delno odpravilo odločbo agencije za varstvo konkurence, ki je Telekomu Slovenije očitala zlorabo prevladujočega položaja na trgu širokopasovnega dostopa v Sloveniji. Ob tem je javnost obvestil, da je s plačilom kupnine v višini 2,98 milijona evrov izplačal manjšinske lastnike v kosovski družbi Ipko Telecommunications in s tem postal 100-odstotni lastnik družbe.

Gorenjeve delnice so se medtem pocenile za 1,55 odstotka. Vlagatelji čakajo na novice glede iskanja novega strateškega partnerja za velenjsko podjetje pa tudi na razplet spora med upravo in delavci zaradi odpovedi podjetniške kolektivne pogodbe.

Uprava se je odločila, da bo ustanovila delovno skupino, ki bo pripravila izhodišča za nadaljevanje pogajanj o prenovljeni kolektivni pogodbi. Sindikat se z ustanovitvijo skupine strinja, a je pogoj za njeno delo, da uprava najprej prekliče odpoved pogodbe. Nad enim najpomembnejših slovenskih izvoznikov tako še vedno visi nevarnost stavke. Pri tej grožnji sindikat uživa podporo velike večine zaposlenih, o nadaljnjih aktivnostih pa se bo predvidoma odločil prihodnji teden.

Upadel je tudi tečaj Petrolovih delnic, in sicer za 0,29 odstotka.

Odmevnejših borznih objav ta teden sicer ni bilo, bolj pestro bo z marcem, se bodo po napovedih začele objave poslovnih izidov najpomembnejših slovenskih podjetij, ki kotirajo na borzi.