c S
Prva pravnomočno obsojena bankirja želita alternativno prestajanje zaporne kazni 19.02.2018 07:33 Ljubljana, 17. februarja (STA) - Prva pravnomočno obsojena bankirja v Sloveniji, nekdanja vodilna v Factor banki, si ne želita na prestajanje dosojene zaporne kazni. Medtem ko je sodišče že prejšnji mesec začelo s presojo prošnje obsojenega Dušana Valenčiča za alternativno prestajanje kazni, je za to prejšnji teden zaprosil tudi Boris Pesjak, so pojasnili na sodišču.

Ker ljubljansko okrožno sodišče še odloča o njunih prošnjah, jima še niso poslali poziva na prestajanje zaporne kazni.

Višje sodišče v Ljubljani je konec lanskega leta potrdilo obsodilno sodbo prvostopenjskega sodišča za nekdanja vodilna v Factor banki zaradi zlorabe položaja in oškodovanja banke. Njuni pritožbi na izrečeno zaporno kazen na leto in tri mesece ter denarno kazen za Pesjaka je namreč zavrnilo.

Okrožno sodišče v Ljubljani je nekdanja člana uprave zdaj že nekdanje Factor banke obsodilo na leto in tri mesece zaporne kazni, Pesjaku pa naložilo še plačilo nekaj več kot 9200 evrov stranske kazni.

Sodba se nanaša na odobritev posojila poslovnežu Dejanu Lukiću za poplačilo dolga do banke ter na spremembo zavarovanja tega kredita v Lukićevo korist in s prenehanjem poroštva za ta kredit.