c S
Delavci Technoplasta po odpuščanju že našli delo drugje 19.02.2018 07:25 Blejska Dobrava, 17. februarja (STA) - Podjetje Technoplast, ki na Blejski Dobravi izdeluje proizvodna orodja za brizganje plastike in izdelke iz plastičnih materialov za slovenske in tuje partnerje, je bilo v začetku tega leta zaradi izgube enega od poslov primorano odpustiti 71 delavcev. Večina delavcev je že našla službe, nekateri tudi v bližnjem podjetju Sumida Slovenija.

Kot je za STA pojasnila zastopnica sindikata gorenjske regije Neodvisnost, Konfederacije novih sindikatov Slovenije ter sindikalna predstavnica v Technoplastu Jelena Jović, so zaposleni odpuščanja pričakovali, saj je podjetje izgubilo pomemben posel z enim izmed partnerjev.

Podjetje, ki je del skupine Grah, je imelo doslej okoli 200 zaposlenih. Kot razlog za zmanjšanje števila zaposlenih pa v podjetju navajajo opuščanje proizvodnega programa in reorganizacijo delovnih procesov.

Podjetje je v skladu z zakonom konec lanskega leta pripravilo program presežnih delavcev. Kot je dejala Jovićeva, je pri pripravi in uresničitvi programa vse potekalo v sodelovanju s sindikatom ter v skladu z zakoni in predpisi.

Dubravka Furar s kranjske območne službe Zavoda RS za zaposlovanje je pojasnila, da so delavcem na dan vročanja odpovedi podali informacije o prijavi v evidenco iskalcev zaposlitve, delovanju trga dela in zavarovanju za primer brezposelnosti. Delavce so seznanili tudi s podjetji, ki iščejo nove sodelavce, in jim razdelili sezname s prostimi delovnimi mesti.

Številni so si hitro našli novo delo, nekateri tudi v sosednjem podjetju Sumida Slovenija, ki je lani širilo svoje proizvodnje prostore na Blejski Dobravi. Tako se je v evidenco iskalcev zaposlitve za čas odpovednega roka prijavilo manjše število delavcev, kot je bilo napovedano.

Tudi tisti, ki so se prijavili v evidenco, se uspešno prezaposlujejo v druga podjetja. Kot je izpostavila Furarjeva, je namreč možnosti za zaposlitev veliko. V upravni enoti Jesenice je veliko potreb po delavcih za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, prodajalce ter delavce v gostinstvu in gradbeništvu.