c S
Fitch zvišal bonitetno oceno Grčije 19.02.2018 07:26 Atene, 17. februarja (STA) - Bonitetna agencija Fitch je v petek zvišala bonitetno oceno za dolgoročni dolg Grčije z B- na B, obeti so pozitivni. Ocena še vedno označuje visokošpekulativne naložbe, agencija pa ocenjuje, da bo država ob trajni gospodarski rasti in zmanjšanih političnih tveganjih izboljšala vzdržnost javnega dolga.

Fitch pričakuje, da se bo vzdržnost javnega dolga Grčije izboljšala, in sicer ob trajni rasti bruto domačega proizvoda (BDP), zmanjšanih političnih tveganjih, primarnem presežku in dodatnih fiskalnih ukrepih, katerih učinek naj bi se pokazal do leta 2020.

Bonitetna agencija pričakuje, da bo Grčija uspešno prestala tudi četrti pregled izpolnjevanja zavez iz tretjega programa evropskega reševalnega mehanizma ESM, ki se izteče sredi avgusta, ter da bodo članice območja z evrom Grčiji letos dodatno olajšale dolžniško breme.

Finančni ministri držav v območju evra so januarja dosegli politični dogovor o naslednjem finančnem obroku za Grčijo, ki bo znašal 6,7 milijarde evrov. Grčija naj bi naslednji obrok dobila v dveh delih, najprej predvidoma v drugi polovici februarja 5,7 milijarde evrov, preostanek pa aprila. Politični dogovor o naslednji tranši je omogočil uspešno končan tretji pregled izvajanja tretjega programa pomoči, v okviru katerega lahko Grčija dobi do 86 milijard evrov. Do predvidenega izteka je načrtovan še en, četrti pregled izvajanja. Zadnja tranša naj bi bila izplačana julija.

Evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici je ob dogovoru o naslednjem obroku dejal, da bo to leto odločilno za Grčijo, saj se bo končno končalo dolgo obdobje finančne pomoči. Šef evroskupine Mario Centeno pa je povedal, da se lahko začne tehnično delo v povezavi z vprašanjem lajšanja ogromnega grškega dolga, ki znaša okoli 180 odstotkov grškega BDP.