c S
Svet Zpiza bo na ustanovni seji usklajeval pokojnine 19.02.2018 07:27 Ljubljana, 18. februarja (STA) - Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) se bo v ponedeljek sestal na ustanovni seji, s katero bo začel nov štiriletni mandat. Za upokojence bo tokratna seja zanimiva predvsem zato, ker bodo uskladili pokojnine, za študente pa zato, ker bo med člani sveta prvič sedel tudi njihov predstavnik.

Februarska uskladitev pokojnin bo po skoraj desetih letih spet redna in bo znašala 2,2 odstotka, nova višina pa bo veljala že od januarja naprej. Izplačana bo s februarskimi pokojninami konec meseca.

Pokojninska reforma, ki je začela veljati leta 2013, določa, da se uskladitev opravi pri izplačilu pokojnin za februar, in sicer za 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače in za 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin.

A pokojnine se vse od leta 2010 niso usklajevale v polni meri, saj so njihovo rast omejevali interventni ukrepi, varčevalni zakon in proračunski dokumenti.

V aprilu je napovedana še 1,1-odstotna uskladitev, ki pa bo izredna.

Na ponedeljkovi seji bodo potrdil tudi mandate novim članom 27-članskega sveta. Po sedem članov imenujejo sindikalne zveze oziroma konfederacije, delodajalska združenja in vlada, tri člane imenujejo organizacije upokojencev, po enega člana pa reprezentativna invalidska organizacija za delovne invalide in Študentska organizacija Slovenije. Enega člana izvolijo delavci zavoda.

Predstavniki sindikalnih zvez, ki jih bo v ponedeljek verificiral svet, so Aljoša Čeč, Dorotej Čuček, Bojan Žvikart, Zdenko Lorber, Lučka Böhm, Lidija Jerkič in Nadja Götz. Predstavniki delodajalskih združenj so Marjan Mačkošek, Tatjana Čerin, Dori Silvija Gorenc, Jože Smole, Vera Aljančič Falež, Dušan Bavec in Tomaž Bernik. Predstavniki vlade pa so Miloš Pavlica, Mitja Žiher, Simona Poljanšek, Dragica Vrkič Kozlan, Bojana Cvahte, Valter Drozg in Gregor Škulj.

Predstavnik upokojenskih zvez so Silva Koželj, Anka Tominšek in Branko Pintar, predstavnik Zveze delovnih invalidov Slovenije Dragutin Novak, Študentske organizacije Slovenije Aleksandar Spremo in delavcev Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Katarina Kralj Marinček.

Svet zavoda ima 27 članov od uveljavitve novele pokojninskega zakona sredi lanskega leta, ki je določila, da je v svetu zavoda tudi predstavnik Študentske organizacije Slovenije. V pokojninsko blagajno namreč dijaki in študenti prispevajo 15,5 odstotka zaslužka od dela preko študentske napotnice.