c S
Italija lani z najvišjo rastjo izvoza po 2011 19.02.2018 07:27 Rim, 18. februarja (STA) - Italijansko izvozno gospodarstvo je v dobri kondiciji. Izvoz blaga je lani dosegel 448,1 milijarde evrov, kar je 7,4 odstotka več kot v 2016 in najvišja rast po 2011. Zunanjetrgovinski presežek je bil s 47,5 milijarde evrov drugi najvišji od začetka zbiranja podatkov. Vlado v Rimu so podatki tik pred volitvami razveselili.

Uvoz blaga se je na drugi strani lani po podatkih italijanskega statističnega urada Istat okrepil za devet odstotkov na 400,6 milijarde evrov.

To pomeni, da je bil presežek v zunanjetrgovinski bilanci s 47,5 milijarde evrov sicer za 2,1 milijarde evrov nižji od predlanskega rekorda, a še vedno drugi najvišji od začetka zbiranja podatkov.

Izvoz v članice EU je lani narasel za 6,7 odstotka (znotraj tega v evrske države za 6,4 odstotka), izvoz v države zunaj povezave pa je poskočil za 8,2 odstotka.

Od večjih trgovinskih partneric se je najbolj zvišal izvoz v Španijo (10,2 odstotka), ZDA (9,8 odstotka) in Švico (8,7 odstotka), nekoliko manj izrazita je bila rast izvoza v Nemčijo (šest odstotkov), Francijo (4,9 odstotka) in Veliko Britanijo (3,2 odstotka). Močna je bila rast izvoza na Kitajsko (22,2 odstotka) in Rusijo (19,3 odstotka), ki pa za zdaj zasedata še primerjalno nižje deleže v skupnem italijanskem izvozu.

Podatki so razveselili levosredinsko vlado v Rimu dobra dva tedna pred parlamentarnimi volitvami, na kateri levi sredini trenutno ne kaže najbolje, saj se po javnomnenjskih anketah zmaga obeta desnosredinskemu bloku.

Minister za gospodarski razvoj Carlo Calenda se je tako po pisanju italijanske tiskovne agencije ANSA pohvalil, da je rast italijanskega izvoza presegla nemško, ki se je ustavila pri 6,3 odstotka, in za skoraj enkrat presegla francosko. Premier Paolo Gentiloni pa je izpostavil, da je Italija za Nemčijo druga največja tovarna in izvoznica Evrope.

Ta teden so sicer statistiki postregli še z enim spodbudnim podatkom za tretje največje evrsko gospodarstvo, ki ga že leta pesti letargičnost, zadnja kriza pa ga je še dodatno zamajala. Italija je lani namreč zabeležila 1,4-odstotno rast bruto domačega proizvoda, kar je najboljši rezultat po letu 2010.