c S
V Posavju projekt zelene oživitve urbanih območij 19.02.2018 07:27 Krško, 18. februarja (STA) - Občina Krško, ki se je kot vodilni partner povezala z več območnimi partnerji, pripravlja območni okoljski projekt Zelena doživetja Posavja, ki obsega zeleno zasaditev in oživitev urbanih območij. Stal naj bi nekaj več kot 200.000 evrov, z nekaj več kot 140.000 evri evropske denarne podpore ga nameravajo izvesti do konca oktobra prihodnje leto.

Krška Regionalna razvojna agencije Posavje je za STA potrdila, da so se z omenjeno nalogo prijavili na lanski javni poziv za uresničevanje ciljev strategije lokalnega razvoja na območju Lokalne akcijske skupine Posavje. Pristojni so ga že potrdili, zanj imajo vse pripravljeno in ga bodo začeli izvajati takoj po prejetju ustrezne pogodbe, so dodali.

Med projektnimi cilji so navedli "revitalizacijo urbanih območij z zelenimi vsebinami", zasaditev različnih rastlinskih vrst - predvsem avtohtonih - in posledično krepitev biotske pestrosti.

Hkrati želijo prebivalstvo opozoriti na pomen varovanja narave, prispevati k njenemu ohranjanju in območnemu trajnostnemu razvoju ter prispevati k ponudbi sonaravnega turizma.

Projekt med drugim predvideva pripravo načrta za oživitev degradiranih urbanih območij, zasaditev lokalnih rastlinskih vrst, nakup inovativne opreme za njihovo predstavitev ter druge t. i. urbane opreme, ki omogoča dejavno preživljanje prostega časa in družabno srečevanje. Načrtujejo tudi vzpostavitev učne poti, zelenih kotičkov in podobno, ustrezno usposabljanje ter različne predstavitve.

Pri projektu Zelena doživetja Posavja so se s krško občino povezali sevniški Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti, občini Radeče in Bistrica ob Sotli, Galerija Božidarja Jakca iz Kostanjevice na Krki ter krški Center za podjetništvo in turizem.

Omenjeni predvidoma dveletni projekt je v okviru strategije lokalnega razvoja Regionalni razvojni agenciji Posavje kot vodilnemu partnerju Lokalne akcijske skupine Posavje nedavno potrdilo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki upravlja evropski sklad za regionalni razvoj, je sporočila omenjena posavska razvojna agencija.