c S
Obeti močne gospodarske rasti podražili nafto 19.02.2018 10:04 Singapur, 19. februarja (STA) - Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju podražile kljub podatku, da se je število aktivnih naftnih vrtin v ZDA prejšnji teden znova povečalo. Številne države namreč svoja pričakovanja gospodarske rasti popravljajo navzgor, kar nakazuje krepitev globalnega povpraševanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom marca je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 62,36 dolarja, s čimer se je ta sorta podražila za 68 centov. Severnomorska nafta brent z aprilskim dobavnim rokom je stala 65,31 dolarja za sod oz. 72 centov več kot ob koncu trgovanja v petek.

Cene nafte so se po pocenitvah znova začele pobirati sredi prejšnjega tedna. Ustavil jih ni niti podatek ameriškega podjetja Baker Hughes, da se je število aktivnih naftnih vrtin v ZDA v prejšnjem tednu zvišalo na najvišjo raven v skoraj treh letih.

Vlagatelji se bolj osredotočajo na pozitivne obete za nadaljnje globalno gospodarsko okrevanje. Vse več držav namreč napovedi svoje gospodarske rasti popravlja navzgor, to pa obeta več povpraševanja po črnem zlatu.