c S
Merklova pozvala k okrepitvi skupne zunanje politike EU 16.02.2018 15:19 Berlin, 16. februarja (STA) - Nemška kanclerka Angela Merkel je danes po srečanju z italijanskim kolegom Paolom Gentilonijem v Berlinu pozvala k nadaljnjim korakom pri oblikovanju skupne zunanje politike EU. Kot dober primer je navedla zunanjo politiko EU do Afrike, oblikovati pa bi jo morali še glede Kitajske in Rusije, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Kanclerka je dejala, da je skupna zunanja politika del "zelo ambiciozne agende" v okviru reform EU.

Skupaj z Gentilonijem sta poudarila še nujnost oblikovanja skupnega azilnega sistema in reformo dublinske uredbe. Italijanski premier je dejal, da ni sprejemljivo, da nekatere države ne prevzemajo odgovornosti v okviru begunske politike. "Tu se mora pokazati solidarnost," je dejal.

V času, ko je finančna kriza v EU stvar preteklosti, je Merklova še pozvala unijo, da je sedaj prišlo "čisto novo obdobje", v katerem je treba okrepiti gospodarsko rast in inovacije.

Merklova bi se sicer morala sestati z Gentilonijem že prejšnji teden, a so srečanje preložili zaradi oblikovanja koalicijske pogodbe. Po več mesecih od parlamentarnih volitev v Nemčiji septembra lani je namreč konservativna unija CDU/CSU skupaj s socialdemokrati (SPD) prejšnji teden le sklenila koalicijsko pogodbo.