c S
GZS ob sprejetju zakona za spodbujanje investicij za čimprejšnje uresničevanje priložnosti 16.02.2018 13:40 Ljubljana, 16. februarja (STA) - Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) pozdravlja četrtkov sprejem zakona o spodbujanju investicij, saj smo s tem v Sloveniji prvič dobili zakonodajo, ki izenačuje in prepoznava pomen tako domačih kot tujih investicij. Najpomembnejše je, da se z zakonom dane priložnosti pričnejo uresničevati takoj, vključno s pripravo načrta investicij, so poudarili.

"Veseli nas, da nov zakon o spodbujanju investicij, ki so ga podprli poslanci, spodbuja koncept rasti dodane vrednosti na zaposlenega, tako v predelovalnih kot storitvenih dejavnostih, še posebej izpostavljena pa je dejavnost raziskav in razvoja," so zapisali v GZS.

Spodbujanje investicij tako ni več samo ekonomski ukrep, temveč vključuje tudi druge možnosti, ki bodo omogočile hitrejše postopke in lažjo izvedbo investicij. Razpisi ter drugi ukrepi, kot je register podjetij z visoko dodano vrednostjo, ki jih bo moč uveljaviti s tem zakonom, bodo lahko krepko prispevali k rasti izvoza ter dodane vrednosti za več kot 40 odstotkov do leta 2025.

"V tem trenutku je najpomembneje, da se z zakonom dane priložnosti pričnejo uresničevati takoj, vključno s pripravo petletnega načrta investicij v sodelovanju z gospodarstvom," so pozvali v GZS. Vsebino zakona je treba izkoristi tudi za promocijo Slovenije kot investicijam prijazne države, tujim investitorjem pa približati zakon in razpise s prevodom v tuje jezike.

Vsakršne ovire pri izvajanju ali implementaciji zakona nas bodo samo oddaljevale od skupnih ciljev gospodarske rasti in višje kakovosti življenja, so še dodali.

DZ je zakon v četrtek sicer sprejel s tesno večino in majhnim številom glasov, saj je za sprejetje glasovalo 34 poslancev, proti pa 31. Zakonu nasprotujejo tudi okoljevarstveniki zaradi možnosti razlastitve, ki jo prinaša zakon. Ne pristajajo namreč na to, da bi država lahko razlaščala, zato da bi lahko (tuje ali domače) podjetje ustvarjalo dobičke.