c S
Za Štruklja predlagan vladni predlog bizaren in provokativen 16.02.2018 07:52 Ljubljana, 15. februarja (STA) - Mandat ministru Borisu Koprivnikarju za pogajanja z javnim sektorjem v okviru enoodstotnega dviga plačne mase je sindikalni pogajalec Branimir Štrukelj označil za provokacijo in bizarno odločitev. Po njegovem je naloge, ki si jo je zadala vlada, "morda sposoben Kristus - torej da s koščkom kruha nahraniš sedem lačnih".

Štrukelj je priznal, da v zadnjem obdobju ni naletel na kakšno bolj bizarno odločitev. "Ne razumem, kaj želijo s to potezo storiti," je dejal v odzivu za STA.

Kot je pojasnil, težko razume odločitev vlade, "ki očitno in celo izzivalno ignorira včerajšnje zahteve 20.000 in več zbranih na Kongresnem trgu in 40.000 stavkajočih v vzgoji in izobraževanju". Po njegovem mnenju namreč v niti enem elementu ne gre niti blizu temu, da bi se odpravilo slabše vrednotenje vzgojno-izobraževalnega dela, ki se je v zadnjih štirih letih v razmerju do drugih primerljivih delovnih mest zgolj povečevalo in stopnjevalo, najbolj prav v zadnjem letu.

"Zdi se kot provokacija, kot da bi želeli do konca razburiti tiste, ki imajo že zdaj občutek, da jih država ne jemlje resno, da podcenjuje njihovo delo," ugotavlja glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Vodja koordinacije stavkovnih odborov 16 sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek pa je za STA pojasnil, da odločitve vlade danes še ne bo komentiral, ker da iz izjave za javnost ni povsem jasno, kaj sploh predlaga. Predvideva, da bodo podrobnosti izvedeli v petek.

Vlada je na današnji seji ministru za javno upravo Koprivnikarju namreč podelila mandat, da se s sindikati javnega sektorja o njihovih zahtevah izpogaja v okviru splošnega enoodstotnega dviga plačne mase, ki danes sicer znaša 3,5 milijarde evrov letno.

Enoodstoten dvig plačne mase bi torej predstavljal 35 milijonov evrov, medtem ko so bile zahteve sindikatov po podatkih vlade skupaj vredne skoraj milijardo.

Skupina Počivavškovih sindikatov je med drugim zahtevala vrnitev osmih odstotkov, ki so bili javnim uslužbencem pri plačah odvzeti v času finančne krize, višje plače prav tako zahtevajo v Svizu, in sicer za dva do tri plačne razrede po vsej vzgojno-izobraževalni vertikali.

Ta teden so s stavkami in protesti svoje nezadovoljstvo glasno izrazili tudi policisti ter zaposleni v zdravstvenem in socialnem varstvu.

Koprivnikar je sicer že pred današnjo sejo vlade znova zatrdil, da bodo nadaljevali s pogajanji. V petek se dobijo s skupino 16 sindikatov iz pogajalske skupine, ki jo vodi Počivavšek, v prihodnjem tednu pa še s policisti, šolniki in zaposlenimi v zdravstvenem in socialnem varstvu.