c S
Za razrešitev problematike IPS možnih več rešitev 16.02.2018 07:51 Koper, 15. februarja (STA) - Luka Koper se razrešitve problematike delavcev IPS lahko loti na različne načine, poleg neposrednega zaposlovanja tudi prek agencijskega dela, je prepričana glavna inšpektorica za delo Nataša Trček. Za predsednika konfederacije sindikatov 90 Petra Majcna pa ta rešitev ni primerna, saj ima Luka trajne potrebe po delavcih.

Trčkova je ob robu današnje okrogle mize v organizaciji občinske organizacije SD Koper spomnila na ugotovitve inšpekcijskega nadzora in odločitev upravnega sodišča, ki je decembra potrdilo, da gre pri najemanju izvajalcev pristaniških storitev (IPS) od podjetja Encon za posredovanje dela in ne za storitev.

V začetku letošnjega leta so uvedli ponovni postopek, se pogovarjali z upravo ter jim predstavili stališče, da je sodbo in vse odločbe potrebno spoštovati. "Moram reči, da smo zaznali zelo veliko posluha," je dodala glavna inšpektorica. V mesecu in pol naj bi Luka pripravila sanacijski model, na inšpektoratu pa bodo vztrajali, da se zadeve uredijo zakonito.

Kot je pojasnila Trčkova, je možno položaj omenjenih delavcev, ki jih je okoli 1300, rešiti na različne načine. Prva možnost je neposredna zaposlitev v Luki Koper, "kar seveda za vse delavce verjetno ne bo prišlo v poštev". Možna je tudi agencijska zaposlitev, pri čemer bodo delavci morali imeti popolnoma enake pravice kot delavci Luke, od plačila do delovnega časa. Tretja možnost pa je urediti poslovno sodelovanje s storitvenim podjetjem, ki pa bi moralo samo imeti popoln nadzor oz. bi samo izplačevalo plače, preverjalo in nadziralo delovni čas itd.

"Nedvomno, če bomo ugotovili, da gre za nezakonite načine, bomo ukrepali," je še napovedala Trčkova, ki sicer meni, da lahko Luka povsem legalno ukrepa na več načinov, da torej nekaj sto delavcev zaposli neposredno, druge pa prek agencij.

Sindikalist Majcen pa je ocenil, da je agencijsko delo primerno samo, ko gre za viške poslovanja ali neke občasne potrebe po delavcih, kar pa ni primer v Kopru: "Luka Koper ima trajne potrebe po delavcih. Vzdrževati bi morala lastni kader, ker je tak kader tudi najbolje usposobljen, kar se varstva pri delu tiče, ker je tudi bolj učinkovit, bolj produktiven, konec koncev bolj zadovoljen."

Delavci IPS so se po njegovih besedah sicer začeli tudi sindikalno organizirati in njihovo članstvo iz dneva v dan narašča. Čeprav favorizirajo neposredno zaposlitev, pa v prvi vrsti želijo sicer doseči dogovor, s katerim bi "na nek razumen način" dosegli njihovo prezaposlitev, "ker nam je jasno, da se v enem mesecu tega ne da storiti".

Sicer pa obstaja tudi možnost kolektivne tožbe, je priznal Majcen. Možno bi bilo namreč iti v ugotavljanje neposredne zaposlitve oz. ugotavljanja, da je bila zaposlitev delavca prek IPS le fiktivna. Na vprašanje o teži morebitne takšne tožbe, je Majcen ocenil, da bi ta šla v desetine milijonov evrov.