c S
Turški premier na obisku v Nemčiji 16.02.2018 08:00 Berlin, 15. februarja (STA) - Turški premier Binali Yildirim se je danes v Berlinu sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel. Ta je po pogovorih dejala, da je na poti do normalizacije odnosov med Nemčijo in Turčijo še veliko ovir, čeprav imata državi tudi veliko skupnih interesov. Preboja glede v Turčiji zaprtega nemškega novinarja politika nista dosegla.

Kanclerka je tudi kritizirala način, kako je Turčija po poskusu državnega udara leta 2016 ravnala z domnevnimi prevratniki. Kot je dejala turškemu sogovorniku, si Berlin želi "pravnih mehanizmov", nemško vlado pa v zvezi s tem "zelo skrbi", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odnosi med Nemčijo in Turčijo so napeti. Glavna sporna točka je zaprtje nemško-turškega novinarja Deniza Yücela, dopisnika nemškega časnika Die Welt, ki so ga v Turčiji aretirali pred letom dni. Zaradi očitkov terorizma so turški organi proti njemu odredili preiskovalni zapor, obtožnice pa še vedno niso izdali. Merklova je turškemu premierju sporočila, da je to za Nemčijo "nujna zadeva".

Yildirim je izrazil upanje, da se bo sodni proces proti Yücelu začel kmalu. Prosil je za razumevanje, da je novinar tako dolgo v zaporu, a je to po njegovih besedah posledica preobremenjenosti turških sodišč po poskusu prevrata. Zavzel se je tudi, da primer Yücela ne bi vplival na dvostranske odnose med državama.

Nemška kanclerka je sicer spomnila, da imata državi tudi v teh zapletenih časih skupne interese, kot so turški priseljenci v Nemčiji, sodelovanje v zvezi Nato, boj proti terorizmu in gospodarska vprašanja. Po njenih besedah sta se prav zaradi tega z Yildirimom dogovorila za poglobitev stikov.

Obisk Yildirima v Nemčiji so med drugim kritizirali nemški Zeleni in Levica ter zahtevali trdo držo do Turčije. Levica je znova zahtevala takojšnjo prekinitev izvoza orožja v Turčijo in zamrznitev pristopnih pogajanj Ankare z EU. Zeleni so kanclerko pozvali, naj na pogovorih s turškim kolegom odpre tudi vprašanje turške vojaške operacije proti kurdskim borcem v sirski regiji Afrin.

Je pa danes v uradu kanclerke nek kurdski novinar poskrbel za zaplet. Iz protesta proti turški vojaški operaciji v Siriji je namreč na novinarski konferenci Yildirimu pokazal fotografije mrtvih in ranjenih otrok, ki naj bi jih, kot je dejal, dobil od znancev v Afrinu. Turški premier se je odzval in dejal, da naj ne poskuša manipulirati z ljudmi in da fotografije niso iz Afrina.

Na novinarski konferenci je turški premier glede ofenzive proti kurdskim milicam v Siriji še dejal, da Turčija v boju proti terorizmu ne ščiti samo lastnih ljudi, ampak tudi meje zveze Nato. Hkrati Turčija zadržuje begunski val proti Evropi ter preprečuje, da bi se terorizem razširili v Nemčijo in preostale države EU, je spomnil.