c S
Na konferenci o nujnosti trajnostnega poslovanja podjetij 16.02.2018 07:59 Ljubljana, 15. februarja (STA) - Poslovni modeli podjetij, ki v svojem poslovanju uravnotežijo ustvarjanje dobička ter prizadevanje za trajnostni razvoj in pozitivne učinke v družbi, so poslovni modeli prihodnosti, so ugotavljali na današnji konferenci javne agencije Spirit in programa Goodbiz v Ljubljani.

Vsako tržno usmerjeno podjetje mora nujno delovati tudi trajnostno, ne le zaradi okolja, ampak zaradi družbe, pri tem pa še vedno ustvarjati dobiček, je na okrogli mizi v okviru dogodka dejal Walter Bertozzi iz italijanske družbe Sofidel, ki je šesti največji proizvajalec papirnatih robčkov na svetu. Velika podjetja imajo namreč pomemben vpliv na družbo, kar je zanje velika odgovornost, je dodal in navedel, da Sofidel med drugim sodeluje z nevladnimi organizacijami, kot je WWF.

Sandi Češko, ustanovitelj Studia Moderna in prvi podpornik programa Goodbiz, prek katerega pomagajo mladim podjetjem poiskati investitorje in strateške partnerje, je dejal, da je trajnostno delovanje podjetja dolgoročno prava pot.

"Danes sta tu dva svetova - predstavniki neprofitnih organizacij ste tudi zaradi svoje vizije in požrtvovalnosti, da spremenite svet na bolje, mi iz 'profitnega sveta' pa smo tu, ker smo spoznali, da če se ne bomo pridružili vam in integrirali vaših rešitev v svoje poslovanje, ne bomo imeli več razloga za obstoj," je dejal Češko.

Eden od načinov trajnostnega delovanja je podpora mladih tržnih podjetij, socialnih podjetij in nevladnih organizacij, ki si prizadevajo za trajnostne rešitve. Odgovor na vprašanje, zakaj si kapital pri tem ne upa več tvegati, ni enostaven, je dejal Češko in dodal, da je več njihovih tovrstnih naložb propadlo. Pomembna je pravilna presoja, kar pa zahteva poznavanje določenega področja, je dejal.

Zavzel se je za oblikovanje nekakšnega sklada, pri katerem bi bili kompetentni za izvedbo omenjenih presoj in iz katerega bi lahko različne pobude socialnih podjetij in drugih finančno podpirali.

Vodja programa trajnostne strateške prenove podjetij pri agenciji Spirit Alenka Hren je dejala, da državna sredstva so na voljo in da bi se bilo treba namesto razpršene podpore številnim subjektom osredotočiti na nekaj ključnih, za katere bi presodili, da so lahko uspešni.

Možnost je tudi različnih kombinacij financiranja, npr. subvencij in ugodnih ali brezobrestnih posojil, je pa pri tem pomembna podpora države, je dejala Ewa Konczal iz organizacije European Venture Philantrophy Association (EVPA), ki se med drugim ukvarja z zagotavljanjem podpore za socialna podjetja. Države srednje in vzhodne Evrope, za katerega je pri EVPA zadolžena Konczalova, glede zavedanja podjetij, da morajo delovati trajnostno, ne zaostajajo za zahodnimi, je pa manko pri financiranju in aktiviranju različnih oblik kapitala.

Konferenca je bila med drugim priložnost, da mladim, zagonskim podjetjem omogočijo stik z potencialnimi vlagatelji. Tako se je med drugim predstavilo šest podjetij, ki so se vključila v program Goodbiz, ter devet večjih, uveljavljenih podjetij, ki so sodelovala v pilotnem projektu agencije Spirit za vzpostavljanje trajnostnih poslovnih strategij v letih 2016 in 2017.

V okviru tega projekta so podjetjem Anton Blaj, Engrotuš, Hotel Sava Rogaška, Iskraemeco, Lumar IG, M Sora, Sij, Steklarna Rogaška in Talum pomagali oblikovati trajnostno poslovno strategijo. Podjetja so bila, kot so zapisali v gradivu za današnjo konferenco, s projektom zadovoljna in so trajnostni vidik vključila v svoje strategije razvoja.