c S
Cene na ravni proizvajalcev v ZDA januarja navzgor 16.02.2018 07:53 Washington, 15. februarja (STA) - Indeks cen na ravni proizvajalcev v ZDA je januarja na mesečni ravni napredoval za 0,4 odstotka. Ministrstvo za delo kot največji dejavnik za rast navaja višje cene nafte, čeprav se je ravno tako za 0,4 odstotka zvišal tudi indeks, ki meri osnovno inflacijo na ravni proizvajalcev brez nafte in hrane.

Januarja so narasle tudi cene kovin, gradbenih strojev, gospodinjskih aparatov, nepremičninskih storitev in transporta, čeprav so se letalske vozovnice nekoliko pocenile, prav tako tudi nekatere dobrine, kot so jajca.

Zdravstvena oskrba v bolnišnicah se je podražila za 0,3 odstotka, stroški zdravstva nasploh pa za 0,7 odstotka. Bencin pa se je januarja podražil za 7,1 odstotka.

Indeks cen proizvajalcev je januarja na letni ravni narasel za 2,7 odstotka, brez upoštevanja cen energije in hrane pa za 2,5 odstotka.

Gibanje indeksa cen na ravni proizvajalcev je še en dokaz, da se obeta pospešitev inflacije, kar je naravna posledica polne zaposlenosti, rasti plač, šibkega dolarja, davčnih olajšav in pričakovane infrastrukturne stimulacije.

Omenjeni indeks meri inflacijo še preden dobrine in storitve pridejo do končnih potrošnikov, centralna banka Federal Reserve pa pri svoji denarni politiki najbolj upošteva inflacijo vezano na potrošniško porabo, ki se od maja 2012 še ni dotaknila ciljne vrednosti dveh odstotkov letno, ampak ostaja pod njo.