c S
V združenju ob izgubah bolnišnic v preteklem letu pozivajo k dvigu cen storitev in sistemskim ukrepom 15.02.2018 16:32 Ljubljana, 15. februarja (STA) - Koordinacija direktorjev bolnišnic v sanaciji ugotavlja, da sanacijska sredstva niso v ustrezni višini pokrila izgube bolnišnic, saj so bolnišnice lani tekoče poslovale s 67,7 milijona evrov minusa. Tako opozarjajo, da je treba še ustrezno dvigniti cene zdravstvenih storitev in sprejeti sistemske spremembe v zdravstvu.

Le z ustreznim dvigom cen zdravstvenih storitev bi pokrili zakonsko povišanje stroškov dela, saj bi bila le ta način omogočena stabilizacija finančnega poslovanja bolnišnic, so sporočili iz Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije.

Sredstva po zakonu o interventnih ukrepih za zagotovitev finančne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov - zavodi so namreč lani iz proračuna prejeli 135,8 milijona sanacijskih sredstev - so bila torej le kratkoročno izboljšanje likvidnostne situacije oz. pokrivanje obveznosti za nazaj, nikakor pa ne za tekoče poslovanje in naprej. Zaradi nerealiziranega dviga cen zdravstvenih storitev tekoče poslovanje bolnišnic prinaša ponovno visoke izgube, ki izničujejo sicer dober namen tega zakona, so opozorili v koordinaciji.

V koordinaciji direktorjev bolnišnic v sanaciji so ob tem poudarili, da brez dviga cen zdravstvenih storitev ter sistemskih ukrepov, ki jih je treba izvesti v zdravstvu, sanacije bolnišnic ni mogoče izvesti. Na to je združenje opozorilo že konec lanskega leta.

Vseh 15 bolnišnic, ki je imelo konec leta 2016 akumulirano izgubo, je namreč 30. novembra lani prejelo 135,8 milijona evrov iz proračuna. To so sanacijska sredstva, s katerimi so krili 80 odstotkov izgube.

V združenju zdravstvenih zavodov so navedli, da so podatke o tem, da so bolnišnice v preteklem letu ustvarile 67,7 milijona evrov tekoče izgube, pridobili od ministrstva za zdravje.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je sicer v sredo na novinarski konferenci, namenjeni predstavitvi sanacije bolnišnic, postregla le s podatki, kakšen je poslovni rezultat bolnišnic vključujoč sanacijska sredstva. Vseh 26 bolnišnic je ustvarilo 75 milijonov evrov presežka, 15 bolnišnic, ki so prejela sanacijska sredstva, pa 87,2 milijona evrov plusa. Po navedbah Kolar Celarčeve je kljub finančni injekciji v obliki sanacijskih sredstev v lanskem letu z minusom poslovalo pet bolnišnic.