c S
V torek nadaljevanje obravnave predloga zakona o dodatnih ukrepih proti podlubnikom 15.02.2018 16:32 Ljubljana, 15. februarja (STA) - DZ bo tretjo obravnavo predloga zakona o dodatnih ukrepih za odpravo posledic škode zaradi prenamnožitve populacije podlubnikov opravil v torek. Kot je danes pojasnil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, bodo v obravnavo vložili dopolnilo, in sicer manjši redakcijski popravek zaradi manjkajoče besede.

Cilj predloga je zagotoviti pravočasno in učinkovito izvedbo sanitarnih sečenj in preventivnih varstvenih del v gozdovih ter s tem zagotoviti ohranitev biotskega ravnovesja v gozdovih, poleg tega pa tudi zagotoviti pomoč lastnikom gozdov tako glede izpada dohodka kot tudi glede dodatnih ukrepov za obnovo in varstvo gozdov, je v sredo dejal državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Marjan Podgoršek.

Naravne ujme so v slovenskih gozdovih v zadnjih letih povzročile veliko škode - posledice žleda v letu 2014 so bile 20-krat večje od posledic žleda v letu 1980, ki je dolgo veljal za največjo ujmo na Slovenskem, tudi vetrolom decembra lani je bil dvakrat večji od vetrolomov v zadnjih desetletjih, podobno velja za posledice prenamnožitve podlubnikov, škoda v zadnjih treh letih že presega šest milijonov kubičnih metrov lesa, je dejal Podgoršek.

Medtem ko veljavna zakonodaja po njegovih besedah omogoča učinkovit odziv na škodo po naravnih ujmah z ukrepi za obnovo prizadetih gozdov, predlog tega zakona lastnikom omogoča, da imajo čim manjše stroške in da se obnova zagotovi v čim krajšem času, je dejal.