c S
Združenje Gradovi Posavja stavi na krepitev povezovanja 15.02.2018 16:30 Kostanjevica na Krki, 15. februarja (STA) - Projekt Gradovi Posavja, ki so ga upravljavci šestih posavskih gradov zastavili z namenom skupnega nastopa na trgu, predstavitve in drugih učinkov, želijo v prihodnjih letih razširiti. Medsebojno sodelovanje nameravajo v letu evropske kulturne dediščine še okrepiti, kot odprto združenje pa medse vabijo preostale območne in druge gradove.

Na današnji novinarski konferenci v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki so napovedali, da bodo uspešno, leta 2014 začeto sodelovanje, letos nadaljevali in okrepili.

Med načrti so med drugim navedli nadaljnje programsko regionalno sodelovanje in skupne turistične pakete s Termami Čatež ter skupne sejemske nastope v tujini. Napore za izdelavo skupnega posavskega inovativnega turističnega izdelka, prijavo na razpise in iskanje možnosti dodatnega projektnega financiranja, medregijsko povezovanje, krepitev prepoznavnosti ter poudarjeno opozarjanje nase.

Koordinatorica projekta Alenka Černelič Krošelj iz brežiškega Posavskega muzeja je povedala, da so do zdaj izoblikovali več skupnega promocijskega gradiva, pripravili so konferenco Gradovi Posavja, obiskali so gradove v hrvaškem Zagorju in se seznanili z njihovim delovanjem.

Pripravili so strokovno ekskurzijo Gradovi Posavja, izdelali so več projektnih predlogov in s svojim predstavitvenim gradivom sodelovali na Dnevih slovenskega turizma v Kranjski Gori. Ker se financirajo sami, so se prijavili na razpis Slovenske turistične organizacije Evropska destinacija kulture, a niso uspeli.

Pri projektu Gradovi Posavja so se združili omenjena kostanjeviška galerija, ki upravlja kompleks nekdanjega kostanjeviškega samostana, Kozjanski park Podsreda, ki upravlja grad Podsreda, Kulturni dom Krško kot upravljavec gradu Rajhenburg, Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica kot upravljavec gradu Sevnica, Posavski muzej Brežice, ki upravlja tamkajšnji grad in še Terme Čatež kot lastnik gradu Mokrice.

Medse so povabili tudi ministrstvo za kulturo, ki je lastnik krškega gradu Šrajbarski turn, lastnika gradu Raka ter upravljavce gradov Bizeljsko in Pišece. S svojim pozivom do zdaj še niso uspeli.

Njihov program sicer utrjuje vezi med posavskimi gradovi in nadgrajuje programe ustaljenega sodelovanja med gradovi in lokalno skupnostjo ter na temelju tako fizičnega kot virtualnega povezovanja gradi trdnejše vezi povezovanja, skupne promocije in dopolnjevanja. Skupaj s partnerji vzpostavlja celotno območno ponudbo, je še povedala Alenka Černelič Krošelj.