c S
Javno obračunavanje med soboško občino in Pomurskimi lekarnami 15.02.2018 15:10 Murska Sobota, 15. februarja (STA) - Spor med soboško občino in Pomurskimi lekarnami je prešel v javno obračunavanje. Prva v sporočilih javnosti trdi, da je svet zavoda ugrabil Pomurske lekarne, slednje pa občini vračajo, da problematike javnih naročil v državi ne more rešiti samo en zavod, in sprašujejo, kako lahko dve sodišči o povsem enaki zadevi odločita povsem nasprotno.

Svet javnega zavoda je dokaz ugrabitve Pomurskih lekarn. Letos so Pomurske lekarne kupile že za tri milijone evrov zdravil brez javnega razpisa in brez zakonitega vodstva, so po seji sveta javnega zavoda Pomurske lekarne v sredo sporočili z občine in svetu zavoda očitali, da je ignoriral odločitev višjega sodišča, ki je ugotovilo nezakonitost imenovanja Ivana Zajca za vršilca dolžnosti direktorja.

"Čeprav ga je sodišče izbrisalo iz sodnega registra, ta še vedno brez pooblastila in protizakonito deluje kot direktor. Kljub dejstvu, da je sodišče ugotovilo, da imenovanje vodstva brez soglasja ustanovitelja ni zakonito, se je svet javnega zavoda odločil za nadaljevanje nezakonitega stanja v Pomurskih lekarnah z legitimacijo nezakonitega vodstva in nezakonitega poslovanja te izjemno pomembne regionalne institucije," so zapisali med drugim in napovedali uveljavljanje odškodninske odgovornosti proti vsem odgovornim, prav tako pa kazenske ovadbe.

Pomurske lekarne danes navedbe občine o ugrabitvi in da namerno ne izvajajo javnih naročil, zavračajo, ker da ima Zajc soglasje sveta in da ga je ta, čeprav ni dobil soglasja občine, imenoval za v. d. direktorja zavoda.

"Kljub drugačni praksi in tudi precedenčni odločitvi Višjega sodišča v Kopru, ki je odločilo, da za imenovanje v. d. direktorja ni potrebno soglasje ustanovitelja, sedaj na občini trdijo, da je tudi za imenovanje v. d. direktorja potrebno soglasje ustanoviteljice," pravijo v lekarnah in dodajajo, da je Okrožno sodišče v Murski Soboti na pritožbo občine sprejelo sklep, da za vpis v sodni register ni potrebno soglasje, Višje sodišče v Mariboru pa je sprejelo sklep, da je soglasje potrebno.

Med tem ko na občini trdijo, da slednje pač velja in da so z izbrisom iz sodnega registra lekarne brez vodstva, lekarne vztrajajo, da nobeno sodišče samega postopka imenovanja Zajca za v. d. direktorja ni razglasilo za nezakonitega.

"In sprašujemo se, kako je mogoče, da v celotni zgodovini države in v vseh do sedaj znanih aktih sodišč nikoli ni bila sprejeta odločitev sodišča, da je za imenovanje v. d. direktorja potrebno soglasje ustanovitelja. Edino Višje sodišče v Mariboru je sprejelo drugačen sklep. V Pomurskih lekarnah se sprašujemo, ali to pomeni, da so vsi dosedanji v. d. direktorja javnih zavodov imenovani nezakonito," piše v sporočilu.

V lekarnah so prepričani, da je prava težava v javnih naročilih, ki so sistemska težava in da je revizija nabave zdravil v letu 2016 računskega sodišča v Gorenjskih lekarnah, Mestnih lekarnah in Celjskih lekarnah pokazala, da noben lekarniški zavod še ni uspel izpeljati javnega naročila do konca. Vsem trem je bilo izdano negativno mnenje, računsko sodišče pa je decembra 2016 zapisalo, da bi se morali do vprašanja jasno opredeliti ministrstvi za javno upravo in zdravje, še pravijo v lekarnah.