c S
Nestle lani za 16 odstotkov zmanjšal dobiček 15.02.2018 15:02 Zürich, 15. februarja (STA) - Nestle je lani zabeležil 7,2 milijarde švicarskih frankov (6,2 milijarde evrov) čistega dobička, ker je 15,8 odstotka manj kot leto prej. Prihodki od prodaje so ostali skoraj nespremenjeni. Po besedah izvršnega direktorja Marka Schneiderja je bila prodaja v Evropi in Aziji lani spodbudna, z izzivi pa so se soočili v Severni Ameriki in Braziliji.

Koncern, ki vključuje znamke kot sta Nespresso in KitKat, se trenutno osredotoča na proizvode za hišne ljubljenčke, vodo, kavo, zamrznjene obroke in otroško hrano. Ob tem so v letnem poročilu o poslovanju znižali vrednost enote, ki se ukvarja z izdelki za kožo. Pojasnili so, da so vrednost znižali zato, da ta odraža trenutne zmožnosti enote, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Družba je obenem sporočila, da so naredili vse korake, s katerimi so zagotovili, da bodo vse možnosti glede njihovega 23-odstotnega deleža v francoski kozmetični hiši L'Oreal ostale odprte. Smrt L'Orealove dedinje Liliane Bettencourt v septembru je namreč sprožila ugibanja, da bi lahko Nestle povečal delež v francoski družbi, a so v prehrambenem koncernu to že zanikali.

Nestle je lani za 0,4 odstotka na 89,9 milijarde švicarskih frankov povečal prihodke od prodaje, kar je pod cilji, ki so si jih zastavili. Po objavi rezultatov so delnice podjetja, ki kotirajo na frankfurtski borzi, padle za 2,3 odstotka.