c S
V Gorenju pripravljajo izhodišča za pogajanja o novi kolektivni pogodbi 15.02.2018 12:54 Velenje, 15. februarja (STA) - Uprava Gorenja se je odločila za proaktivno reševanje spora z delavci zaradi odpovedi podjetniške kolektivne pogodbe. Ustanovila bo delovno skupino, ki bo pripravila izhodišča za nadaljevanje pogajanj o prenovljeni kolektivni pogodbi. Sindikat se z ustanovitvijo skupine strinja, a je pogoj za njeno delo, da uprava najprej prekliče odpoved pogodbe.

"Uprava Gorenja se je odločila, da glede podjetniške kolektivne pogodbe ne bo naredila koraka nazaj, ampak predlagala korak naprej. Sindikat je predlog sprejel," je danes za STA povedal direktor korporativnega komuniciranja v Gorenju Denis Oštir.

Delovna skupina, ki jo bodo po Oštirjevih pojasnilih sestavljali tako predstavniki delodajalca kot delavcev, bo v najkrajšem možnem času pripravila izhodišča za pogajanja o prenovljeni kolektivni pogodbi in pogajanja bodo lahko stekla naprej. Oštir je prepričan, da bi rešitev lahko našli v nekaj tednih, neuradno pa naj bi bila zadeva pod streho vsaj do konca marca.

Predsednik konference Skei Gorenje Žan Zeba je STA povedal, da se v sindikatu strinjajo z ustanovitvijo delovne skupine, prav tako z njeno sestavo, vendar pa za začetek delovanja delovne skupine sindikat obvezujejo sklepi s skupščine, med katerimi je tudi preklic odpovedi podjetniške kolektivne pogodbe. "Mi smo pripravljeni na vse, na pogajanja, a je zdaj poteza na upravi, da prekliče odpoved podjetniške kolektivne pogodbe," je dejal Zeba.

Delavce Gorenja je januarja razburila odpoved podjetniške kolektivne pogodbe iz leta 1991, ki po navedbah vodstva podjetja ne ustreza več aktualnim razmeram. Spor je zanetilo skrajšanje dopusta; uprava je predlagala, da se ta skrajša za od štiri do pet dni, sindikat pa je pripravljen pristati na skrajšanje dopusta le za dva dni. Sindikat je ob tem zagrozil s stavko.

Sledili so zbori delavcev v organizaciji sindikata, na katerih so sodelavci v večini izražali podporo stavki. Kot je glede tega danes pojasnil Zeba, imajo podpise podpore stavki zbrane. V proizvodnih programih je podpora stavki prek 95-odstotna, "odličen odziv" je bil tudi v skupnih službah. O nadaljnjih aktivnosti se bodo v sindikatu odločili na skupščini sindikata 22. februarja.

Razloge za odpoved kolektivne pogodb te dni na sestankih z delavci pojasnjuje tudi poslovodstvo Gorenja. Delavcem hkrati predstavljajo tudi lanske rezultate in načrte za letos. Sestanki vodstva z delavci bodo po Oštirjevih pojasnilih potekali do sredine prihodnjega tedna.

V Gorenju pričakujejo, da bodo odprto vprašanje dopusta rešili v sodelovanju in interno. "Nikakor ni v interesu, da bi prišlo do stavke, saj imajo od nje koristi samo naši tekmeci," je poudaril Oštir.