c S
V Gorenju pripravljajo izhodišča za pogajanja o novi kolektivni pogodbi 15.02.2018 11:47 Velenje, 15. februarja (STA) - Uprava Gorenja se je odločila za proaktivno reševanje spora z delavci zaradi odpovedi podjetniške kolektivne pogodbe. Ustanovila bo delovno skupin, ki bo v kratkem pripravila izhodišča za nadaljevanje pogajanj o prenovljeni kolektivni pogodbi. Ob privolitvi sindikata v Gorenju upajo na čimprejšnjo rešitev spora.

"Uprava Gorenja se je odločila, da glede podjetniške kolektivne pogodbe ne bo naredila koraka nazaj, ampak predlagala korak naprej. Sindikat je predlog sprejel," je danes za STA povedal direktor korporativnega komuniciranja v Gorenju Denis Oštir.

Delovna skupina, ki jo bodo po Oštirjevih pojasnilih sestavljali tako predstavniki delodajalca kot delavcev, bo v najkrajšem možnem času pripravila izhodišča za pogajanja o prenovljeni kolektivni pogodbi in pogajanja bodo lahko stekla naprej. Oštir je prepričan, da bi rešitev lahko našli v nekaj tednih, neuradno pa naj bi bila zadeva pod streho vsaj do konca marca.

Delavce Gorenja je januarja razburila odpoved podjetniške kolektivne pogodbe iz leta 1991, ki po navedbah vodstva podjetja ne ustreza več aktualnim razmeram. Spor je zanetilo skrajšanje dopusta; uprava je predlagala, da se ta skrajša za od štiri do pet dni, sindikat pa je pripravljen pristati na skrajšanje dopusta le za dva dni. Sindikat je ob tem zagrozil s stavko.

Sledili so zbori delavcev v organizaciji sindikata, na katerih so sodelavci v večini izražali podporo stavki, na sestankih z delavci pa te dni razloge za odpoved kolektivne pogodbe pojasnjuje tudi poslovodstvo Gorenja. Delavcem hkrati predstavljajo tudi lanske rezultate in načrte za letos. Sestanki vodstva z delavci bodo po Oštirjevih pojasnilih potekali do sredine prihodnjega tedna.

V Gorenju pričakujejo, da bodo odprto vprašanje dopusta rešili v sodelovanju in interno. "Nikakor ni v interesu, da bi prišlo do stavke, saj imajo od nje koristi samo naši tekmeci," je poudaril Oštir.