c S
V Posavju ugodna gibanja na trgu dela 15.02.2018 10:41 Sevnica, 15. februarja (STA) - V Posavju je nezaposlenost novembra lani padla na 9,8 odstotka, medtem ko je bila na državni ravni 8,7-odstotna. V primerjavi s predlanskim novembrom se je znižala za 2,2 odstotne točke oz. za pol odstotne točke več od državnega povprečja. V sevniški območni službi Zavoda RS za zaposlovanje pričakujejo nadaljnjo rast povpraševanja po delavcih.

Kot so njeni predstavniki povedali na nedavni novinarski konferenci, se kljub nadpovprečni območni nezaposlenosti čedalje bolj srečujejo s pomanjkanjem kadra za potrebe delodajalcev s t. i. deficitarnih poklicnih področij.

Z omenjeno zagato pa se spoprijemajo tako, da iskano znanje in izučenost vgrajujejo v programe neformalnega usposabljanja in izobraževanja, s čimer krepijo zaposlitvene možnosti vključenih brezposelnih.

V programe zaposlovanja, ki jih namenjajo tako delodajalcem kot brezposelnim, prednostno vključujejo mlade in ranljive oz. dolgotrajno brezposelne, iskalce zaposlitve brez izobrazbe in starejše od 50 ter več let.

Pri programih neformalnega usposabljanja sledijo potrebam delodajalcev, pri oblikovanju nekaterih novih programov pa z omenjeno sevniško območno službo sodeluje Šolski center Krško.

Ta je med drugim pripravil progam ključavničar-varilec, 10 od 14 vključenih pa se je takoj po njegovem nedavnem končanju zaposlilo. Med drugimi programi so navedli še usposabljanje za proizvodne tekstilne delavce, načrtujejo še usposabljanja za oblikovalce lesa, operaterje CNC naprav in nekatere druge programe.

Po podatkih sevniške službe je sicer v Posavju največ povpraševanja po delavcih na področjih predelovalne dejavnosti, gradbeništva, gostinstva, zdravstva in socialnega varstva, izobraževanja, trgovine, prometa ter raznih poslovnih dejavnosti.

Prednjači povpraševanje po voznikih težkih tovornjakov in vlačilcev, po natakarjih, čistilcih, strežnikih in gospodinjskih pomočnikih. Prav tako je veliko povpraševanja po prodajalcih, zidarjih, sestavljavcih električne in elektronske opreme, orodjarjih, varilcih, mehanikih in serviserjih kmetijskih, industrijskih ter drugih strojev.

V Posavju delodajalci povprašujejo tudi po strokovnih sodelavcih za zdravstveno nego, vzgojiteljih in pomočnikih vzgojiteljev predšolskih otrok, delavcih za preprosta dela pri visokih gradnjah, kuharjih, kuhinjskih pomočnikih in tajnikih, so še navedli na sevniški območni službi zavoda za zaposlovanje.